Syrische oppositie verdeeld tijdens overleg Kairo

Syrische oppositieleden bijeen op de conferentie in Kairo. Foto AFP / Khaled Desouki

Door onderlinge verschillen slagen de Syrische oppositiegroepen er niet in om een verenigd front te vormen tegen het regime van president Assad. Dat bleek gisteren opnieuw bij een overleg in Kairo.

Gisteravond laat bereikten de oppositiegroepen overeenstemming over een slotverklaring, waarin weinig concreets wordt afgesproken. In één document is een algemene schets vastgelegd die de oppositie door de overgangsperiode moet leiden. In het andere document zijn de basisbeginselen vastgelegd voor een tijdperk na Assad.

Alle afgevaardigden steunen het Vrije Syrische Leger, de ontbinding van de Baath-partij, die het in Syrië voor het zeggen heeft, en de uitsluiting van Assad en andere leden van het regime van een nieuwe overgangsregering. Er werd echter geen overeenstemming bereikt over het vormen van een overkoepelend lichaam dat de gehele oppositie vertegenwoordigt.

‘Groot cadeau voor regime’

De interne verdeeldheid bij de oppositie heeft tot gevolg dat hulpverzoeken aan het buitenland spaak lopen, aldus persbureau AP. Bovendien worden de meeste oppositiegroepen geleid door ballingen die al jaren buiten Syrië wonen. Daardoor kunnen ze op weinig geloofwaardigheid rekenen bij de activisten die in Syrië zelf zitten.

De twee grootste oppositiegroepen, de Syrische Nationale Raad en het Syrische Nationaal Coördinatielichaam, wantrouwen elkaar. Volgens de Raad onderhoudt het Coördinatielichaam te nauwe banden met het regime. De Raad zou echter weer een dekmantel zijn voor de Moslimbroederschap en Westerse krachten. Abdel-Aziz al-Khayyar van het Syrische Nationaal Coördinatielichaam:

“Het is op dit moment erg gevaarlijk. Als we er niet in slagen de oppositie te verenigen, dan is dat een groot cadeau voor het regime.”

    • Lex Boon