Statenlid PVV dood gevonden in bos

In een bos bij Zeist is vanmorgen het lichaam gevonden van voormalig PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer (49). De politie heeft dit bevestigd. Hij werd sinds maandag vermist. Het Utrechtse Statenlid legde onlangs zijn functie neer, nadat bekend was geworden dat zijn vrouw voor miljoenen euro fraude zou hebben gepleegd.

De politie doet nog onderzoek naar de doodsoorzaak. Bekend is dat Van Hal, bij het verlaten van zijn woning in Soesterberg, de medicijnen die hij gebruikte niet meenam. Ook had hij volgens de politie op dat moment een grote schaafwond op zijn hoofd.

Onderzoek van de Haagse financiële recherche naar de mogelijke betrokkenheid van Jos van Hal bij de fraude door zijn vrouw was nog gaande. Een woordvoerder van de Haagse politie zegt dat de recherche graag met hem „daarover in gesprek was gegaan”.

Monique van Hal Scheffer is advocaat en wordt ervan verdacht brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te hebben vervalst, ten koste van haar cliënten – woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Volgens haar advocaat, Theo Hiddema, heeft ze bekend documenten te hebben vervalst.

Sinds half juni zit ze niet meer vast. Ze is geschorst als advocaat.

Het is gebruikelijk dat partijen in een rechtszaak geld in een tijdelijk depot bij de rechtbank storten, om advies van deskundigen te betalen. De advocate zou dat geld op de rekening van haar kantoor hebben laten storten. Bovendien zou ze de bedragen hebben verhoogd.

Jos van Hal Scheffer vervulde geen formele rol bij het advocatenkantoor van zijn vrouw, maar zou in de praktijk wel bij de bedrijfsvoering betrokken zijn geweest. Hij zou zich bezig hebben gehouden met acquisitie en administratie.

    • Esther Rosenberg
    • Merel Thie