Renners van Vacansoleil hebben pech of ruzie in nerveuze etappe

De Belg Kris Boeckmans van Vacansoleil maakte gisteren een pijnlijke stuurfout. Met nog driehonderd meter te gaan, sprintte hij op kop van het peloton. Maar in de laatste bocht ging hij plotseling rechtdoor en nam hij de verkeerde weg.

„Ik keek onder mijn fiets door wat er achter me gebeurde en toen ik opnieuw voor me keek, wist ik even niet goed meer waar ik naartoe moest”, vertelde de Vlaamse Tourdebutant na afloop. „Daardoor miste ik die bocht. Heel de wereld had het natuurlijk gezien. Dan vloek je wel even. Ik kon wel ontploffen.”

Ook ploeggenoot Lieuwe Westra was in mineur. De Fries kon een streep zetten door zijn klassement, nadat hij door meerdere valpartijen op 7.27 van dagwinnaar Peter Sagan over de finish kwam. „Een keer lag ik erbij en een keer werd ik lang opgehouden”, zei hij na afloop. „Ik moet de knop nu omzetten. Een ritzege en de tijdritten zijn nu mijn doelen. Ik heb pijn aan mijn knie, maar ik denk dat de fysieke schade meevalt.”

De sprinter van de ploeg, Kenny van Hummel, liet zich niet onbetuigd. Tijdens de supersprint onderweg kreeg hij het aan de stok met wereldkampioen Mark Cavendish. De Nederlander kwam in de sprint brutaal aan kop, maar dat zinde de Brit niet. Hij ging in de achtervolging en versloeg Van Hummel alsnog. Daarna volgden enkele verwensingen aan het adres van de Nederlander.

„Cavendish klaagde dat ik naar rechts reed, maar ik kan moeilijk over gangmaker Boeckmans heen fietsen”, zei hij tegen de NOS. Van Hummel kon er niet mee zitten dat ’s werelds beste sprinter boos was. „Daar heeft Hummeltje schijt aan.”