Rellen in Oekraïne wegens taalwet - president hint op vervroegde verkiezingen

Demonstranten ruziën met de oproerpolitie in Kiev. Foto AFP / Genya Savilov

In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, zijn activisten slaags geraakt met de oproerpolitie. Zo’n tweeduizend activisten protesteren tegen de invoering van een omstreden taalwet.

Het is volgens persbureau AP onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen.

Russisch als regionale taal naast het Oekraïens

De wet regelt dat het Oekraïens de officiële taal blijft, maar dat het Russisch de status van een ‘regionale taal’ krijgt. Met name in het zuiden en in het oosten van het land wonen veel mensen die geen andere taal spreken dan Russisch. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat in de rechtbanken, scholen en andere instituten van de overheid Russich straks een officiële voertaal wordt.

De activisten zien de wet als een aantasting van Oekraïnes soevereiniteit. Meer Russisch zou het land verder binnen de invloedssfeer van Rusland brengen. Een maand geleden, bij aanvang van het EK voetbal, kwam het ook al tot een confrontatie tussen de actievoerders en de oproerpolitie.

President hint op nieuwe verkiezingen

Gisteren werd het wetsvoorstel door het parlement geloodst, zonder dat er ruimte was voor de oppositie in debat te gaan. Parlementsvoorzitter Volodymr Lytvyn noemde de stemming onwettig en bood vandaag zijn ontslag aan.

“Ik ben voor de gek gehouden, Ukraine is voor de gek gehouden en de mensen zijn voor de gek gehouden.” - Lytvyn tegen journalisten

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj spreekt van een crisis in het parlement, meldt persbureau Reuters. Als de crisis niet wordt opgelost moeten er mogelijk vervroegde verkiezingen komen, aldus Janoekovitsj. Later vandaag ontmoet de president de verschillende fractievoorzitters om de crisis te bespreken. In oktober staan er al reguliere verkiezingen gepland.

De taalwet wordt van kracht als Janoekovitsj de wet ondertekent. Het is nog onduidelijk of hij dat ook daadwerkelijk gaat doen.

    • Lex Boon