Palestijnen willen lichaam Arafat opgraven voor nieuw onderzoek

Archieffoto uit april 2004 van Arafat in zijn residentie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Palestinian Press Office

De Palestijnse Autoriteit gaat akkoord met het opgraven van het lichaam van Yasser Arafat voor nader onderzoek naar zijn doodsoorzaak. De Palestijnen willen dat onderzocht wordt of Arafat vergiftigd is met het radioactieve polonium, zoals Al Jazeera gisteren berichtte.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas zei vanmiddag “dat er geen politieke of religieuze redenen zijn” om de dood van Arafat niet opnieuw te onderzoeken. Het opgraven van het lichaam van de voormalig leider van de Palestijnen is volgens Abbas ook een optie, zolang “een betrouwbare medische en wetenschappelijke autoriteit” het lichaam van Arafat onderzoekt.

De weduwe van Arafat, die bij zijn dood in 2004 tegen een lijkschouwing was, riep vanochtend in een interview met een Qatarese tv-zender op om het lichaam van haar man op te graven. Suha Arafat zei dat ze wil dat “de wereld de waarheid te weten komt over de moord op Yasser Arafat”.

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei later dat er een nieuw internationaal onderzoek naar de doodsoorzaak van Arafat moet komen, vergelijkbaar met het onderzoek van het Libanon-tribunaal naar de dood van oud-premier Hariri. Erekat noemde een nieuw onderzoek “een must” en kondigde aan naar de VN-Veiligheidsraad te stappen om steun voor zijn verzoek te krijgen. “We zoeken naar de waarheid en niets dan de waarheid.”

‘Tests in Zwitserland duiden op vergiftiging met polonium’

De roep om de opgraving van Arafat komt nadat Al Jazeera gisteravond meldde dat hij in 2004 mogelijk is vergiftigd met het radioactieve polonium. De Arabische nieuwszender deed naar eigen zeggen negen maanden lang onderzoek naar de dood van Arafat. Uit tests in Zwitserland zou nu volgens Al Jazeera blijken dat op de persoonlijke bezittingen van Arafat, waaronder zijn kleren, tandenborstel en zelfs zijn iconische Palestijnensjaal (kaffiyeh), abnormale hoeveelheden van het radioactieve polonium zijn aangetroffen.

Gedetailleerd onderzoek naar de spullen van Arafat suggereert dat Arafat een grote hoeveelheid polonium in zijn lichaam had toen hij stierf, aldus Al Jazeera. In sommige gevallen zou de hoeveelheid polonium tien keer zo hoog zijn geweest als normaal.

Veel Palestijnen hebben altijd geloofd dat Arafat, die van 1996 tot 2004 de president was van de Palestijnse Autoriteit, door de Israëlische geheime dienst is vergiftigd. Israël heeft zich nooit over die beschuldiging uitgesproken.’

    • Pim van den Dool