Pakistan heft blokkade voor NAVO op

Pakistan stelt met ingang van vandaag zijn wegen weer open voor NAVO-transporten van en naar Afghanistan na een spijtbetuiging gisteren van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over de dood van 24 Pakistaanse militairen bij een NAVO-aanval in november 2011.

Daarmee komt een einde aan een zeven maanden durende Pakistaanse blokkade, die de toch al gespannen Pakistaans-Amerikaanse betrekkingen verder onder druk zette. De Amerikanen en hun westerse bondgenoten zagen zich daardoor genoopt manschappen, materieel en brandstof langs andere routes, onder meer via Rusland, te transporteren. Daarmee waren honderden miljoenen dollars extra gemoeid.

Het Amerikaanse excuus was overigens minder volmondig dan de Pakistanen hadden verlangd. Het speet haar, zei Clinton, dat er doden waren gevallen onder Pakistaanse militairen bij de omstreden NAVO-aanval vorig jaar. Ze zei dat haar Pakistaanse collega Rabbina Khar en zij tijdens een telefoongesprek „,de vergissingen erkenden die leidden tot de dood van Pakistaanse militairen”.

Pakistan zou de grens met Afghanistan vanmiddag heropenen. Tot verrassing van velen ziet Islamabad af van extra hoge belastingen op zulke militaire transporten, waarop het eerder had gezinspeeld.

Waarnemers sluiten niet uit dat Pakistan zich soepeler opstelt omdat het beseft dat het zonder Amerikaanse steun in een diplomatiek isolement is geraakt. Onzeker is echter of de voorheen hechte banden tussen Islamabad en Washington nu terugkeren. Zowel bij de regering in Washington als in het Congres hebben velen hun geduld met Pakistan verloren. Tegelijk is het de vraag of de sterke anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan zich nog laten dempen.

De Pakistaanse Talibaan hebben intussen aangekondigd dat ze de transporten zullen aanvallen. „We zullen niemand toestaan Pakistaans grondgebied te gebruiken om bevoorrading te vervoeren die tegen het Afghaanse volk zal worden gebruikt”, zei een woordvoerder. (Reuters, AP, BBC)