Opdringerige Cupido's in verscheurende liefdesemoties

Dans

New Creation van Dave St-Pierre, The Hot One Hundred Choreographers van Christian Duarte. Gezien 3/7. Inl: www.julidans.nl ****

Het internationale dansfestival Julidans is gisteren op vertrouwde wijze van start gegaan: de eerste ‘boe!’ klonk al bij het opwarmertje vóór de officiële openingsvoorstelling. Binnen luttele minuten waren de kleren uit en kwamen er bloed, zweet, tranen, kwijl, snot en kots los.

Dave St-Pierre gelooft niet in verliefdheid. Wie de twintig Cupidootjes uit zijn nieuwe creatie tegenkomt, kan dus maar beter een blokje om lopen. Want met deze opdringerige agressievelingen begint het leed dat liefde heet en veranderen mannen en vrouwen in emotionele stuntlieden die zich roekeloos in het ongewisse storten.

De val is diep: na een prachtig, behoedzaam acrobatisch duet leidt onzekerheid al snel tot niet te stelpen verdriet bij de vrouw van het centrale koppel (Karina Champoux en Éric Robidoux). Ze snikt haar wanhoop uit terwijl ze zijn onttakelde bos supermarktbloemen reconstrueert.

Een flinke kapbeurt zou de kwaliteit van het stuk ten goede komen, en soms is de humor die tegenwicht biedt aan alle verscheurende liefdesemoties flauw. Maar St-Pierres nieuwe creatie bevat vele schitterende beelden en idiote, onweerstaanbare invallen: Cupido achter een schoonmaakmachine bijvoorbeeld, of een bijeenkomst ‘Cupids Anonymous’. En het eerbetoon aan zijn grote voorbeeld Pina Bausch – een lange rij ‘Damen und Herren’ in avondkleding – past wonderwel in deze afrekening met de illusie van de liefde.

    • Francine van der Wiel