Online-pestfilmpje leidt eigen leven

Een internetfilmpje over pestende jongeren heeft voor onrust gezorgd in Vlaanderen. De pestkop wordt nu zelf bedreigd.

Dit had Michelle Vandeleene niet bedoeld toen ze vorige week een filmpje online zette van de pesterijen tegen haar 13-jarige dochter Kayleigh door medescholieren. Door het filmpje, dat al meer dan 70.000 keer is bekeken, wordt één van de pestende klasgenoten nu door internetgebruikers bedreigd. Het heeft in Vlaanderen geleid tot een heftig debat over de gevolgen van dit soort internetfilmpjes.

Vandeleene plaatste het filmpje op haar Facebook-pagina uit verontwaardiging. Op de beelden is te zien hoe Kayleigh wordt getreiterd, geschopt en geslagen, terwijl ze op de grond zit te wachten op de bus. Vandeleene hoopte dat haar actie zou leiden tot een debat over pesten en wilde haar dochter een hart onder de riem steken. YouTube, waar het filmpje eerder door de pestende meisjes zelf op was geplaatst, had het verwijderd.

De reacties op Vandeleene’s actie zijn echter volledig uit de hand gelopen. ‘Als ik die Kacey tegenkom, sla ik haar op haar smoel’, schreef iemand, en: ‘Zet dat pestwijf achter slot en grendel en die trut moeten ze kaalscheren’. Een ander voorspelde ‘dat dat wijf nooit meer op straat kan lopen’. Ook werden adres en telefoonnummers van Kacey, haar moeder en stiefvader online gezet.

Het gevolg is dat Kacey (15) en haar familie nu zelf het slachtoffer zijn van haatmails en bedreigingen, zowel via internet als per telefoon.

Vandeleene heeft het filmpje daarom van haar Facebook-pagina verwijderd. „Het is een ander leven gaan leiden”, zei ze in Het Nieuwsblad. „Ik heb die pesters en hun familie nooit iets willen aandoen.”

Het heeft de gemoederen niet tot bedaren gebracht. Net zo min als het excuus dat Kacey zelf op Facebook heeft geplaatst. Ze schreef: ‘Ik besef maar al te goed dat mijn gedrag ontoelaatbaar is. Ik weet niet wat mij bezielde. Ik hoop dat jullie mij kunnen vergeven.’ En de moeder van Kacey schreef: ‘Haar gedrag valt op geen enkele manier goed te praten’. Maar ze voegt eraan toe dat haar dochter door haar vrienden ‘onder druk gezet en gemanipuleerd’ werd .

De advocaat van de familie zegt in De Standaard dat Kacey en haar ouders vrezen voor hun veiligheid. „Het kan niet de bedoeling zijn dat door een eenmalig conflict tussen minderjarigen een heel gezin publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld”, aldus de advocaat. De familie overweegt volgens hem nu gerechtelijke stappen tegen degenen die hen bedreigen.

Intussen is de Belgische justitie een onderzoek begonnen naar de pestende jongeren. Mogelijk moeten zij voor de jeugdrechter verschijnen. Dan wordt ook gekeken of het feit dat Kayleigh lijdt aan een lichte vorm van autisme een aanleiding vormde voor het pesten.

Mediaspecialist Jo Caudron verklaarde in de Belgische krant De Morgen: „De drempel om een boodschap online te zetten is zo laag, dat mensen zich niet bewust zijn van de enorme impact.” Dat is volgens hem het lot van moeder Michelle, die de gevolgen van haar online-actie met lede ogen moet aanzien. Volgens Caudron lijken pesters op internet bij voorbaat veroordeeld, terwijl het onderzoek nog moet beginnen. In de krant zegt Caudron dat „een filmpje niet alles vertelt”.

    • Jolique Jacobs