Nog twee ontslagen bij de Britse zakenbank Barclays

Het Lagerhuis begint een parlementair onderzoek naar de rentemanipulatie bij Barclays.

Bestuursvoorzitter Bob Diamond van de Britse bank Barclays is gisterochtend per direct opgestapt. Enkele uren later kondigde de bank ook het vertrek van Operationeel directeur Jerry del Missier aan. Aanleiding is het schandaal rond rentemanipulatie waarin de bank, net als vermoedelijk twintig andere internationale banken, is verwikkeld. Maandag nam president-commissaris Marcus Agius al ontslag; hij blijft nu tot er een nieuwe bestuursvoorzitter is.

Barclays kreeg vorige week een boete van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor pogingen tot manipulatie van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee internationale rentegemiddelden waartegen banken elkaar lenen. Om te verhullen dat Barclays moeite had bij andere banken te lenen, werd gemanipuleerd om de winst op te krikken. Dat gebeurde bij Barclays stelselmatig en handelaren pochten erover. Volgens de Amerikaanse toezichthouder werd „dagelijks gelogen”.

Diamond wordt morgen door de Lagerhuiscommissie voor Financiën ondervraagd. De commissie begint een parlementair onderzoek, al gaan er in de oppositie stemmen op voor een gerechtelijk onderzoek. Twintig andere banken worden door verschillende toezichthouders onderzocht wegens rentemanipulatie, waaronder de Zwitserse UBS en de Amerikaanse City Group. NRC