Moszkowicz moet voor de tuchtrechter verschijnen

Advocaat Bram Moszkowicz heeft contante betalingen ontvangen en dat niet gemeld, zegt de deken.

De deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Germ Kemper, heeft een ‘dekenbezwaar’ ingediend bij de Raad van Discipline. Volgens Kemper heeft Moszkowicz „stelselmatig contante betalingen” in ontvangst genomen en ook de gedragsregel niet nageleefd dat contante betalingen boven de 15.000 euro bij de deken worden gemeld.

Kemper begon zijn onderzoek naar aanleiding van een publicatie vorig jaar in NRC Handelsblad, waarin werd gemeld dat Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan één miljoen euro belasting had ontdoken. Hij kreeg van de Belastingdienst een boete en een naheffing voor niet opgegeven inkomsten. Het vermoeden van de fiscus was dat het ging om contante betalingen van cliënten, waarvan hij maar een deel administratief had verwerkt. Bij Kemper zijn ook klachten van cliënten van Moszkowicz binnengekomen die zijn honorarium in contanten moesten betalen.

Moszkowicz spreekt van „een principieel geschil” met de deken. „Het melden van contante betalingen bij de deken zou een inbreuk zijn op de geheimhoudingsplicht die ik heb ten aanzien van cliënten.”

De Raad van Discipline kan Moszkowicz eventueel straffen met een waarschuwing, berisping of schorsing van maximaal een jaar. In zeer ernstige gevallen wordt een advocaat van het tableau geschrapt en kan dan nooit meer als advocaat werken. NRC