Moordenaar Yitzhak Rabin mag paar dagen z’n cel uit

Het in oktober vorig jaar met witte verf bekladde monument voor oud-premier Rabin in Tel Aviv.
Het in oktober vorig jaar met witte verf bekladde monument voor oud-premier Rabin in Tel Aviv. Foto AFP / Ziv Oren

De moordenaar van Yitzhak Rabin mag deze week enkele dagen z’n cel verlaten. Het betekent de eerste onderbreking van zijn eenzame opsluiting in zeventien jaar.

De ultranationalistische extremist Yigal Amir, die op 4 november 1995 toenmalig Israëlisch premier Rabin doodschoot, mag enkele dagen zijn cel verlaten, zo weet persbureau AP. Een Israëlische rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat er geen reden meer is Amir in eenzame opsluiting te houden. Waar Amir precies heen mag, of waarom, is niet bekend.

Tot nu toe werd Amir in zijn cel gehouden omdat het gevaar zou bestaan dat hij zijn ideeën aan anderen zou overdragen. Ook bestond de vrees dat andere gevangenen hem iets zouden aandoen.

Amir schoot Rabin dood tijdens een vredesdemonstratie in Tel Aviv. Hij was het niet eens met de pogingen van Rabin om vrede te stichten met de Palestijnen. Amir heeft nooit spijt betuigd voor zijn daad.

De broer van Yigal Amir, Hagai Amir, werd in mei dit jaar vrijgelaten. Hagai zou nauw betrokken zijn geweest bij de planning van de moord op Rabin en heeft meer dan zestien jaar in de gevangenis doorgebracht - hij kreeg een half jaar extra voor doodsbedreigingen aan het adres van voormalig premier Ariel Sharon.