Merkel: Italianen merken later pas voordelen hervormingen

Caption: German Chancellor Angela Merkel (R) and Italian Prime Minister Mario Monti walk during a meeting at Villa Madama in Rome July 4, 2012. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: POLITICS)
Caption: German Chancellor Angela Merkel (R) and Italian Prime Minister Mario Monti walk during a meeting at Villa Madama in Rome July 4, 2012. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: POLITICS) De Italiaanse premier Mario Monti en bondskanselier Angela Merkel in de tuin van Villa Madama in Rome. Foto Reuters / Max Rossi

Italianen zullen op korte termijn niet beloond worden voor de straffe bezuinigingen en hervormingen die ze moeten doorvoeren om het land weer economisch op de rails te krijgen.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanavond in een persconferentie met haar Italiaanse collega Mario Monti in Rome, meldt persbureau Reuters. Volgens haar zal Italië doorzettingsvermogen moeten tonen om te zien dat al deze hervormingen het waard zijn.

Merkel sprak in Rome over de harde en impopulaire bezuinigingen die Duitsland aan het begin van de eeuwwisseling had moeten invoeren, zoals het verhogen van de pensioensgerechtigde leeftijd, om de werkloosheid te bestrijden en de economie te stimuleren. Merkel:

“Van deze ervaringen en van de ervaringen in Oost-Duitsland waar ik vandaan kom, weet ik dat alleen concurrentievermogen en de mogelijkheid om producten te verkopen, banen kunnen creëren”.

Italië staat onder grote druk door stagnerende lonen en een stijgende werkloosheid. De economie is al een jaar lang in recessie en er zijn nog geen tekenen dat die binnenkort aantrekt. Merkel riep Monti op zich niets aan te trekken van de binnenlandse kritiek op zijn beleid.

Nadat Monti vorige maand hervormingen doorvoerde op de arbeidsmarkt staat hem nu forse tegenstand van de vakbonden te wachten gezien zijn plannen om te bezuinigen op overheidssubsidies. Volgens Monti zijn deze nodig om “verspilling” tegen te gaan en “efficiëntie te verbeteren” in Italië, korten op subsidies geven volgens hem “meer kansen” voor “productiviteit”.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis