Lichamen Turkse piloten neergeschoten F4 gevonden

Een Turks F-4-toestel. In zo'n vliegtuig zaten de twee piloten van wie vandaag de lichamen gevonden zijn in de Middellandse Zee, nadat het eind juni was beschoten door Syrische luchtafweer. Foto Reuters / Osman Orsal

Het Turkse leger heeft de lichamen van de beide piloten die in het neergeschoten F4-gevechtsvliegtuig zaten gevonden, meldt persbureau AP. De lichamen lagen op de bodem van de Middellandse Zee, waar het vliegtuig in was gestort.

Het Turkse leger was sinds 22 juni, toen Syrië het Turkse gevechtstoestel uit de lucht schoot, bezig met een zoekactie naar de lichamen. Daarbij werd er met een speciaal schip gezocht naar de brokstukken van het vliegtuig, die op ruim duizend meter diepte lagen, schrijft persbureau Reuters. De Turkse staatstelevisie TRT meldt dat een Amerikaans diepzee-onderzoeksschip, de E/V Nautilus, de lichamen gevonden heeft, aldus AP.

Spanningen aan Turks-Syrische grens hoog door incident

De spanningen aan de Turks-Syrische grens zijn door het incident hoog. Volgens Syrië was het Turkse toestel het Syrische luchtruim binnengevlogen en handelde het land uit zelfverdediging. Turkije reageerde boos op het incident en kondigde aan militaire acties van Syrië in het grensgebied in het vervolg als een directe bedreiging te zullen beschouwen. Gisteren zei de Syrische president Bashar al-Assad het voorval te betreuren.

Sinds het voorval heeft het Turkse leger zijn posities in het grensgebied met Syrië versterkt. Het grensgebied is al langer instabiel omdat duizenden Syriërs naar Turkije zijn gevlucht vanwege het neerslaan van de volksopstand in Syrië door het regime van president Assad. Turkije heeft het geweld van het Syrische bewind telkens sterk veroordeeld en steunt heimelijk de opstandelingen tegen het regime met inlichtingen en wapens.

    • Judith Laanen