Lichaam vermist PVV-Statenlid gevonden in bos

Foto Twitter / @halscheffer

In een bos bij Zeist is vanmorgen het lichaam gevonden van voormalig PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer (49). De politie heeft dit bevestigd aan NRC Handelsblad. Hij werd sinds maandag vermist.

De PVV’er legde onlangs zijn functie neer, nadat bekend werd dat zijn vrouw voor miljoenen fraude zou hebben gepleegd.

De politie sluit uit dat Van Hal door een misdrijf om het leven is gekomen. Bekend is dat Van Hal, bij het verlaten van zijn woning in Soesterberg, de medicijnen die hij gebruikte niet meenam. Ook had hij volgens de politie op dat moment een grote schaafwond op zijn hoofd.

Onderzoek van de Haagse financiële recherche naar de mogelijke betrokkenheid van Jos van Hal bij de fraude door zijn vrouw, was nog gaande. Een woordvoerder van de Haagse politie zegt dat de recherche graag met hem “daarover in gesprek was gegaan”.

Vrouw Van Hal Scheffer verdacht van vervalsen documenten

Monique van Hal Scheffer is advocaat en wordt ervan verdacht brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te hebben vervalst, ten koste van haar cliënten – woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Volgens haar advocaat Theo Hiddema heeft ze bekend documenten te hebben vervalst. Sinds half juni zit ze niet meer vast. Ze is geschorst als advocaat.

Het is gebruikelijk dat partijen in een rechtszaak geld in een tijdelijk depot bij de rechtbank storten, om advies van deskundigen te betalen. De advocate zou dat geld op de rekening van haar kantoor hebben laten storten. Bovendien zou ze de bedragen hebben verhoogd. Met name woningcorporaties werden benadeeld.

Jos van Hal Scheffer vervulde geen formele rol bij het advocatenkantoor van zijn vrouw, maar zou in de praktijk wel bij de bedrijfsvoering betrokken zijn. Hij zou zich hebben beziggehouden met acquisitie en administratie.

Nadat Monique van Hal Scheffer zich begin juni bij de politie had gemeld, werd haar kantoor en de woning van het echtpaar doorzocht.

Wilders spreekt van ‘verschrikkelijk nieuws’

PVV-leider Wilders zegt in een reactie tegenover De Telegraaf kennis te hebben genomen van het “verschrikkelijke nieuws”. Hij wenst de nabestaanden van Van Hal Scheffer “heel veel sterkte” toe.

    • Esther Rosenberg en Merel Thie