Kortkolom sport

Testcoureur De Villota zwaargewond na crash

Duxford. De vrouwelijke testcoureur van het F1-team Marussia, Maria De Villota, is gisterenochtend betrokken geweest bij een zwaar ongeluk tijdens een test in Engelse Duxford. De 32-jarige Spaanse, dochter van voormalig Formule 1-coureur Emilio De Villota, werd zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Carlos Garcia, voorzitter van de Spaanse autosportbond, meldde gisterenavond aan het Spaanse ABC Punto Radio dat ze intussen is geopereerd aan een schedelbasisfractuur. De Villota zou weer bij bewustzijn zijn. Getuigen meldden dat de bolide van de rijdster na één voltooide ronde opeens accelereerde en botste tegen een vrachtwagen die gebruikt was om haar auto op het circuit te krijgen. De voorkant van het voertuig zou volledig zijn verwoest. (NRC)

Tijd dringt voor ruiter Rath en paard Totilas

Aken. De Duitse dressuurruiter Matthias Rath moet zich vrijdag samen met zijn wonderpaard Totilas melden voor het Duitse olympische selectiecomité. Rath, die de ziekte van Pfeiffer heeft, moet bewijzen fit genoeg te zijn voor de Spelen. De kans bestaat dat de Duitse equipe, titelkandidaat bij het dressuur, zonder Totilas moet afreizen naar Londen. Anderhalf jaar geleden verhuisde de superhengst voor meer dan tien miljoen euro van Edward Gal naar de stal van Matthias Rath. Hoewel de fysieke gesteldheid van de ruiter in twijfel wordt getrokken, zijn er ook zorgen over het lot van zijn paard. Sinds Totilas werd verkocht, kon hij bij lange na niet meer voldoen aan de hooggespannen verwachtingen. (NRC)

Oranje zakt naar 8ste plek op wereldranglijst

Zürich. Het Nederlands elftal is na het mislukte EK gezakt naar de achtste plaats op de wereldranglijst. Voor het eindtoernooi was Oranje nog vierde. Nederland verloor op het EK de drie poulewedstrijden. De punten van het vorige EK in 2008 tellen niet meer mee. Destijds reikte Nederland met drie maal winst in de poulefase tot de kwartfinales. Spanje, dat de Europese titel prolongeerde, blijft de nummer één op de wereldranglijst. Duitsland verdrijft Uruguay van de tweede plaats en Engeland stijgt van plek zes naar vier. Verliezend EK-finalist Italië komt de top tien binnen en staat nu zesde. Portugal gaat van tien naar vijf en ook Argentinië (zevende) staat nog voor Nederland. (Novum)

Villas-Boas (ex-Chelsea) nieuwe coach bij Spurs

Londen. André Villas-Boas is de nieuwe coach van Tottenham Hotspur. De 34-jarige Portugees is de opvolger van Harry Redknapp, die in mei afscheid nam van de voetbalclub uit Londen. Villas-Boas tekende een contract voor drie seizoenen bij de club van Rafael van der Vaart. Villas-Boas kwam vorig seizoen als een grote naam naar Engeland, nadat hij met FC Porto in één seizoen de landstitel, de nationale beker en de Europa League won. Bij Chelsea wist hij de hoge verwachtingen niet in te lossen. Na ruim een half jaar werd hij op Stamford Bridge ontslagen. (Novum)

Marianne Vos gunt Australische dagzege

Molinella. Marianne Vos heeft gisteren in de vijfde etappe van de Giro Donne haar roze trui met gemak verdedigd. De Raborenster en haar ploeggenoten benutten een lange solo van de Australische Tiffany Cromwell om weer op krachten te komen. Cromwell kwam ruim negen minuten voor het peloton aan, maar had al een ruime achterstand in het klassement. Vos’ ploeggenote Annemiek van Vleuten, over een kleine maand eveneens actief op de Spelen in Londen, kwam ten val. Vrees voor een sleutelbeenbreuk bleek ongegrond. (Novum)