Kortkolom economie

PostNL wil miljoenen voor postbezorging

Amsterdam. PostNL wil een vergoeding van maximaal 125 miljoen euro van de Nederlandse staat omdat het verplicht is zes dagen per week post te bezorgen, negentienduizend brievenbussen te beheren en er een groot netwerk aan postkantoren op na te houden. Het bedrijf liet woensdag weten dat het daartoe een aanvraag heeft ingediend bij toezichthouder OPTA. PostNL raamt de extra kosten als gevolg van die wettelijke verplichtingen over 2011 op 107 tot 125 miljoen euro. Volgens het bedrijf lopen de kosten op vanwege de teruglopende postvolumes. Volgens een woordvoerder is de vergoedingsaanvraag een unicum binnen Europa. „Er wordt in andere Europese landen ook over gesproken, maar volgens mij zijn wij de eerste die ook echt een aanvraag doen”, zegt een woordvoerder. Het demissionaire kabinet-Rutte is overigens van plan de verplichting voor de zesdaagse postbezorging op te heffen. (Novum)

Donata meldt belang in DE Master Blenders

Rotterdam. Aandelen van DE Master Blenders 1753, bekend van onder andere Douwe Egberts en Senseo, zijn gisteren fors gestegen nadat Donata Holding SE bekend maakte dat het een belang van 12,19 procent heeft in het koffie- en theebedrijf. Donata is een beleggingsfonds van Reimann, een Duitse familie met belangen in onder meer beursfondsen Reckitt Benckiser en Coty. Donata sluit een verdere uitbreiding van het belang niet uit, zo verklaarde een woordvoerder aan persbureau Bloomberg. Volgens ING-analist Marco Gulpers is het opgebouwde belang waarschijnlijk afkomstig van beleggers in Amerikaanse indexfondsen die van hun aandelen in DE Master blenders af willen. DE, een afsplitsing van het Amerikaans Sara Lee, krijgt maandag een officiële notering in Amsterdam. (NRC)

Manchester United naar Wall Street

Amsterdam. Manchester United heeft dinsdag plannen bekendgemaakt voor een notering op Wall Street. Daarmee wil de voetbalclub de schuld van 423 miljoen pond (527 miljoen euro) terugbrengen. De club wil met de beursgang omgerekend bijna tachtig miljoen euro ophalen. Manchester United is niet van plan om aandeelhouders dividend uit te keren. Van 1991 tot 2005 was Manchester United genoteerd aan de Londense beurs. De Amerikaanse familie Glazer kocht de club toen op. Nu brengen ze het bedrijf weer naar de beurs, maar de familie houdt de zeggenschap. Ze hebben speciale aandelen die tien keer meer stemrecht geven dan de aandelen die verkocht worden. (Novum/AP)