Kortkolom buitenland

Rellen in Oekraïne om Russische taalwet

Kiev. In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vanochtend enkele honderden betogers slaags geraakt met politie. Zij betoogden tegen een wet die de status van het Russisch verhoogt naar die van ‘regionale taal’, waardoor onder meer het recht op Russisch onderwijs wordt gegarandeerd. De betogers zien daarin een uitholling van de Oekraïense soevereiniteit. De wet werd vanochtend in tweede lezing goedgekeurd door partijgenoten van president Janoekovitsj, die veel steun geniet in het oosten. Daar wonen veel Russisch-taligen. Parlementsvoorzitter Volodimir Litvin stapte uit protest op. (AFP, AP)

Mexico: verliezer wil hertelling stemmen

Mexico-Stad. De nummer twee bij de Mexicaanse presidentsverkiezingen van zondag, Andrés Manuel López Obrador, gaat de kiescommissie vragen alle stemmen te hertellen. Obrador verloor volgens de officiële uitslag met een verschil van zes procentpunt van Enrique Peña Nieto. Volgens Obrador heeft Nieto’s partij op grote schaal stemmen gekocht. Aanwijzingen daarvoor namen gisteren toe. Duizenden Mexicanen begaven zich naar winkels om cadeaubonnen te verzilveren die ze zeiden te hebben gehad van campagnemedewerkers van Nieto, in ruil voor hun stem. (Reuters, AFP)

Iran en EU praten door over atoomkwestie

Brussel. Een technische bijeenkomst in Istanbul op laag niveau over het omstreden Iraanse nucleaire programma zal worden gevolgd door een ontmoeting tussen een hoge Iraanse en Europese diplomaten, zo heeft de Europese Unie vandaag meegedeeld. Het overleg in Istanbul eindigde vannacht. Voor de nieuwe ontmoeting is geen datum vastgesteld. Van een onderhandelingsronde op het hoogste niveau, waaraan ook de de VS, China en Rusland deelnemen, is nog geen sprake. De laatste ronde, midden vorige maand in Moskou, leverde niets op. In het Westen wordt Iran verdacht van een geheim atoomwapenprogramma, wat Teheran ontkent. (AFP, AP)

Nigeria sluit deal voor bouw raffinaderijen

Lagos. Nigeria heeft een voorlopig akkoord van 4,5 miljard dollar gesloten voor de bouw van zes olieraffinaderijen. Twee daarvan moeten dit jaar al klaar zijn. Nigeria is met naar schatting 2,5 miljoen vaten per dag de grootste olieproducent van Afrika, maar door corruptie en wanbestuur werken ’s lands raffinaderijen al jaren niet meer. Geraffineerde brandstof moet uit het buitenland komen. De staat probeert met subsidies de sociale onrust over hoge prijzen aan de pomp te bestrijden. (AP, BBC)

Meer mis met Costa Concordia dan koers

Rotterdam. Vier dagen voordat het cruiseschip Costa Concordia begin dit jaar voor een Italiaans eilandje aan de grond liep en kapseisde, waren er problemen geconstateerd op het schip. Dit schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. De ramp kostte 32 mensen het leven en leidde tot kritiek op de vaarroute, vlak langs de kust. Uit het justitiële onderzoek zou nu blijken dat de zwarte doos niet goed werkte. (NRC)

Birma laat politieke gevangenen vrij

NAY PYI TAW. De Birmese regering heeft gisteren twintig politieke gevangenen vrijgelaten. Oppositieleider Aung San Suu Kyi riep de regering echter op alle resterende politieke gevangenen, geschat op enige honderden, meteen vrij te laten. Ook internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International sloten zich daarbij aan. (Reuters, AP)