Kortkolom binnenland

Waxinelichtgooier vandaag vrijgelaten

Den Haag. De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, komt vandaag vrij. Het gerechtshof in Den Haag heeft diens voorlopige hechtenis geschorst. Erwin L. (31) zat sinds het incident vast. Het hof acht zijn „persoonlijke belang” groter dan het „maatschappelijke belang”. In september werd L. veroordeeld voor belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, die in de koets zaten. Hij werd ook schuldig bevonden aan poging tot zware mishandeling van twee lakeien die naast de Gouden Koets liepen. L. kreeg wegens zijn ontoerekeningsvatbaarheid geen celstraf opgelegd, maar zou een jaar gedwongen opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij ging in hoger beroep. De zaak wordt in september voortgezet. (NRC)

Asielkinderen na acht jaar toch uitgezet

Den Haag. Zevenhonderd asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn, krijgen toch geen verblijfsvergunning. Dat is de uitkomst van een debat dat gisteren in de Tweede Kamer werd gevoerd. Minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel, CDA) kijkt wel opnieuw naar de dossiers van zevenhonderd jongvolwassenen die in Nederland zijn gekomen als alleenstaande minderjarige vreemdeling. Hij wil echter niets weten van een generaal pardon voor asielkinderen, noch van een uitzetstop voor die groep. Een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie daartoe krijgt geen meerderheid in de Kamer. (Novum)

Zaak tegen twee leden Hofstadgroep over

Den Haag. De processen tegen twee vermeende leden van de Hofstadgroep moeten opnieuw worden gevoerd. De Hoge Raad heeft de veroordeling van Mohamed Fafmi B. en Yousef E. gisteren vernietigd. Beiden kregen eind 2010 vijftien maanden cel, maar volgens de Hoge Raad is niet goed onderbouwd dat zij bijdroegen aan terroristische activiteiten. Dat zij hun extremistische gedachtengoed op anderen probeerden over te brengen, betekent volgens de Hoge Raad niet dat zij een aandeel hadden in de terroristische activiteiten van de Hofstadgroep. Eerder verlaagde de Hoge Raad de straf van Jason W. omdat de behandeling van zijn zaak te lang duurde. (Novum)

Karl Dittrich voorzitter van universiteitenbond

Rotterdam. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) krijgt per 1 december een nieuwe voorzitter. Karl Dittrich neemt de leiding over van Sijbolt Noorda, die met pensioen gaat. Dittrich (1952) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Leiden en was als wetenschapper verbonden aan die universiteit en de Universiteit Maastricht. In 1986 werd hij lid en in 1994 voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht. Sinds 2005 is hij voorzitter van de NVAO, de organisatie die beslist over de accreditatie van opleidingen in het hoger onderwijs. (NRC)

Leiden. Een zwerver in Leiden heeft vorige week dinsdag een 5-jarige jongen gestoken met een injectienaald. De ouders van de jongen hebben aangifte gedaan van mishandeling. Dat meldt de politie na na berichtgeving in het Leidsch Dagblad. Het is nog onduidelijk of het kind iets heeft overgehouden aan het incident. De kleuter werd gestoken toen hij verstoppertje speelde op een verwilderd terrein naast een school. Vermoedelijk stoorde de man zich aan het kind en trok hem vervolgens naar zich toe. De man is nog voortvluchtig. (Novum)