Knokfilm slaat de kijker murw

The Raid. Regie: Gareth Evans. Met: Iko Uwais, Ananda George, Ray Sahetapy. In: 5 bioscopen. *

De bloederige actiefilm The Raid is door fans en sommige critici omarmd als de geboorte van een nieuw talent. Het is de tweede film die de uit Wales afkomstige filmmaker Gareth Evans in Indonesië maakte, het land waar hij sinds enkele jaren resideert. De Indonesische vechtsport pencak silat speelt een hoofdrol in zijn film, een variatie op kungfu.

Een politieteam trekt een door criminelen bezet flatgebouw in om het voor eens en altijd schoon te vegen. Eenmaal binnen blijkt het verzet groter dan gedacht. Op elke verdieping – 15 in totaal – schuilt gevaar. The Raid biedt nauwelijks verhaal, het gaat om knokken, knokken, knokken. Is deze concentratie op pure actie een verademing of juist buitengewoon saai? Hoeveel variaties op iemand tot moes slaan zijn er nou eigenlijk? Na een uur is de kijker in ieder geval al volkomen murw geslagen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg