Kijktips

None

Film

À nos amours (Maurice Pialat, 1983, F).

De 15-jarige Suzanne (debuutrol van de toen vijftienjarige Sandrine Bonnaire) is gehecht aan haar vader. Als hij zijn gezin verlaat, valt het als los zand uit elkaar. Suzanne’s moeder wordt labiel en haar oudere broer krijgt losse handjes. Zij ontdekt haar seksualiteit en zoekt naar geluk bij verschillende mannen. Compromisloze kijk op de puberteit, een verstikkend gezinsleven en de veranderlijkheid van emoties. Sommige scènes spreiden een verbluffend naturalisme ten toon, vooral die tussen Suzanne en haar vader. (Wordt gevolgd door documentaire over deze film.)Arte, 20.15-21.50u.

Amelia (Mira Nair, 2009, VS/CAN).

Biopic over de legendarische vliegtuigpionier en feministe Amelia Earhart, die op haar negenendertigste tijdens een poging om rond de aarde te vliegen spoorloos verdween en zo een mythe werd. Met Hilary Swank in de hoofdrol, Richard Gere als echtgenoot George Putnam en Ewan McGregor als Gene Vidal, directeur van een vliegmaatschappij. RTL4, 20.30-22.30u.

Informatief

Il était une fois...À nos amours.

Acteurs, cameraman, scenaristen en andere betrokkenen over de opnamen van de film die een ster van Sandrine Bonnaire zou maken. Regisseur Maurice Pialats vijfde speelfilm markeerde het einde van de seksuele revolutie, was het debuut van de actrice en betekende de doorbraak van de regisseur. Bonnaire was het stralende middelpunt van elke scène en speelde op instinct, tot vreugde van Pialat die niet houdt van ‘acteurs die nadenken’. Arte, 21.50-22.45u.

Je vous ai compris: De Gaulle 1958 - 1962.

Docudrama van Serge Moati. Toen De Gaulle besloot Algerije onafhankelijkheid te verlenen werd dat door veel Fransen als verraad beschouwd. De Franse president werd met de dood bedreigd, generaals deden een poging tot een staatsgreep. TV5, 21.00-22.35u.