Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Kabinet negeert motie tegen JSF ondanks Kamermeerderheid’

De Joint Strike Fighter F-35 Lightning II. Foto Reuters

Hoewel een Kamermeerderheid geen brood meer ziet in de Joint Strike Fighter, weigert het kabinet te stoppen met investeringen in het project.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van ‘betrouwbare bronnen’. Eerder tweette politiek verslaggever van RTL Jos Heymans dit al:

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Om half 8 in het RTL Nieuws: kabinet weigert motie stoppen met JSF uit te voeren!

Het kabinet zou de motie van PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink, die ook gesteund wordt door de PVV, GroenLinks en SP, naast zich neer willen leggen. Minister Hans Hillen liet eerder al weten dat het kabinet geen beslissingen omtrent het JSF-project kan maken aangezien zij demissionair is.

Gisteren lieten ook de Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de JSF weten het “onbegrijpelijk” te vinden dat de politiek mogelijk de stekker uit het JSF-project trekt. In een verklaring zeiden ze dat het besluit om met de JSF te stoppen duizenden banen kan kosten.

‘Motie negeren is mogelijk scenario’

Dat het kabinet de motie naast zich neer legt is goed mogelijk, voorspelde politiek redacteur Mark Kranenburg gisteren al. In 2010 legde toenmalig minister van Defensie Van Middelkoop een dergelijke motie naast zich neer, omdat het demissionaire kabinet “geen onomkeerbare beslissingen” over de JSF wilde nemen. Dat is volgens Kranenburg ook nu een realistisch scenario. Het besluit om te stoppen zou namelijk een ingrijpend besluit zijn. Kranenburg:

“Dat er een meerderheid tegen de JSF aan het ontstaan was werd al duidelijk toen D66 dat punt onlangs in het verkiezingsprogramma opnam. Het standpunt van de PvdA is niet nieuw. Twee jaar geleden heeft de PvdA ook al een motie ingediend waarin het kabinet werd opgeroepen te stoppen met het meewerken aan de operationele testfase. Wat nu gebeurt is eigenlijk een herhaling. Als Nederland inderdaad uit het project stapt gaat dat wegens de contractuele verplichtingen die we hebben heel veel geld kosten. De advocatenkantoren zullen er in ieder geval rijk van worden.”

Ter verduidelijking: de D66 wil de JSF uit de testfase krijgen, maar niet de ontwikkelingsfase. D66 steunt de motie van de PvdA niet.

MORGEN DEBAT OVER JSF-DOSSIER

Nederland heeft twee JSF-testtoestellen aangeschaft. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat snel groen licht wordt gegeven voor de aankoop van de nieuwe straaljagers. De Tweede Kamer debatteert morgen over de JSF, ook wel F-35 Lightning II genoemd.

Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. In maart bleek dat de stuksprijs van de JSF opnieuw steeg ten opzichte van 2011 en bedraagt nu 64,4 miljoen dollar door de hogere kosten van grondstoffen en arbeid en meer meegerekende inflatie.

In 2002, toen Nederland besloot om deel te nemen aan het JSF-project, was de verwachting dat de eerste toestellen vanaf 2014 bij de luchtmacht zouden worden afgeleverd. Die datum is inmiddels bijgesteld tot 2019, en ook die is verre van hard.