Justitie zit burger Sarkozy op de hielen

De Franse justitie doorzocht gisteren huis en kantoren van oud-president Sarkozy, in verband met mogelijke illegale partijfinanciering.

France's President Nicolas Sarkozy waits for European Council President Herman Van Rompuy at the Elysee Palace in Paris, May 9, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS)
France's President Nicolas Sarkozy waits for European Council President Herman Van Rompuy at the Elysee Palace in Paris, May 9, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS) REUTERS

Veel ruimte voor ontspanning heeft oud-president Nicolas Sarkozy niet, sinds hij weer als gewoon Frans burger door het leven moet. Gisteren, een dag nadat hij met zijn vrouw Carla Bruni en hun dochter Giulia was begonnen aan een vakantie in Québec, doorzocht een onderzoeksrechter in Parijs het huis van het echtpaar. Ook twee kantoren van Sarkozy werden doorzocht.

Vergezeld van tien agenten zocht rechter Jean-Michel Gentil naar aanwijzingen voor mogelijke betrokkenheid van Sarkozy bij illegale financiering van zijn eigen campagne voor de presidentsverkiezingen in 2007. Sinds 16 juni dit jaar is Sarkozy de onschendbaarheid kwijt die hij als staatshoofd genoot.

Gentil, magistraat in Bordeaux, klopte aan bij de woning van Bruni-Sarkozy in een villawijk in het zestiende arrondissement, waar het gezin woont. Hij doorzocht ook advocatenkantoor Arnaud, Claude en partners, waarin Sarkozy een aandeel heeft. En hij speurde in het kantoor dat Sarkozy sinds kort als oud-president mag gebruiken.

Twee jaar geleden dook Sarkozy’s naam voor het eerst op in de zogenaamde Bettencourt-affaire. De schatrijke Liliane Bettencourt, de nu 89-jarige grootaandeelhouder van L’Oréal, zou op verzoek van Sarkozy de campagnekas van zijn conservatieve UMP-partij hebben gespekt.

Het zou gaan om een contant bedrag van tussen de 50.000 en 150.000 euro dat via de vermogensbeheerder van Bettencourt bij de UMP belandde. Mogelijk heeft Bettencourt meer geld gedoneerd via Zwitserse bankrekeningen.

Sinds enkele schandalen in de jaren negentig is partijfinanciering in Frankrijk streng gereguleerd. De maximaal toegestane donatie is 7.500 euro per persoon per jaar, plus een eenmalige som van 4.600 per persoon in campagnetijd.

Oud-medewerkers van Bettencourt zeggen dat Sarkozy begin 2007 enkele malen bij haar op bezoek was in Neuilly-sur-Seine, de Parijse voorstad waar Sarkozy tot 2002 burgemeester was. Sarkozy zou de dame zelf om geld hebben gevraagd.

Na de huiszoekingen is volgens Franse media de kans gegroeid dat Sarkozy door justitie in staat van beschuldiging wordt gesteld. Hij zou daarmee het tweede oud-staatshoofd in de Franse geschiedenis worden dat voor de rechter komt, na zijn voorganger Jacques Chirac. Chirac werd eind vorig jaar veroordeeld wegens corruptie.

Volgens Sarkozy’s advocaat Thierry Herzog is het onjuist dat Sarkozy regelmatig bij Bettencourt over de vloer kwam. Uit Sarkozy’s agenda van 2007, die Herzog heeft overlegd aan justitie, zou blijken dat Sarkozy slechts één ontmoeting had met politicus André Bettencourt, de in 2007 overleden echtgenoot van Liliane. De politieagenten die Sarkozy begin 2007 steeds begeleidden (hij was toen minister van Binnenlandse Zaken) zouden dit bevestigen. Herzog heeft justitie hun namen gegeven.

Nu Sarkozy zijn immuniteit kwijt is, is hij ook kwetsbaarder in een andere affaire over illegale campagnefinanciering, de affaire-Karachi. De campagne van UMP-presidentskandidaat Edouard Balladur zou in 1995 zijn gefinancierd met teruggesluisde commissiegelden die Frankrijk betaalde aan Pakistan voor de verkoop van onderzeeërs. Sarkozy was toen minister van Begroting.

Mark Beunderman

    • Mark Beunderman