Hoe Oost-Londen veranderde

Oost-Londen veranderde de afgelopen jaren door de komst van het Olympisch Park. Dat was ook de belofte die de organisatie in 2005 deed om de Spelen toegewezen te krijgen: 2,5 vierkante kilometer deels industrieel, vervuild land zou worden omgetoverd.

En het moet gezegd worden, Stratford en de Lee Valley zijn in zeven jaar onherkenbaar vernieuwd. Er is natuurlijk een olympisch park gekomen, met de stadions en het atletendorp. Maar ook om het park heen glimt en blinkt alles van nieuwigheid.

Het Olympisch Park in aanbouw, juni 2011Het Olympisch Park in aanbouw, juni 2011

Er is een nieuw station met talloze busverbindingen, metro’s naar de binnenstad van Londen, lokale treinen naar het noorden en zuiden, en gewone treinen richting Cambridge en Harwich. Met daarnaast het grootste overdekte winkelcentrum van Europa, Westfield. Er zijn nieuwe kantoren en flats, die deels nog in aanbouw zijn of wachten op die professionele middenklasse die zich in Stratford moet gaan vestigen. De straten zijn opnieuw geasfalteerd, stoepen gelegd, gevels schoongeveegd.

De atletenflats worden na de Spelen omgebouwd tot 2.800 huizen, waarvan de helft betaalbaar moet zijn voor buurtbewoners. Die krijgen er in 2013 ook een park bij, een kliniek, een school, zwembad, en tennisbanen. De brochure voor toekomstige bewoners belooft: ,,Het beste van ‘oud’ en ‘nieuw’ Londen: traditie en innovatie, in een landschap van kwaliteitsfamiliewoningen, waterwegen, parken en open ruimtes”.

De wijk krijgt de postcode E20 – tot nu toe gereserveerd voor de bewoners van de soap Eastenders.

    • Titia Ketelaar