Hij had zelfs tijd over om zo te juichen

Liquigas-renner Peter Sagan won gisteren met overmacht de derde etappe in de Tour. „Hij is echt een beest op de fiets.”

TOPSHOTS Stage winner, Slovakia's Peter Sagan (R) celebrates on the finish line as he wins ahead of Overall leader's yellow jersey, Switzerland's Fabian Cancellara (C) at the end of the 197 km and third stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Orchies and finishing in Boulogne-sur-Mer, northern France, on July 3, 2012. The 99th Tour de France, to be held from June 30 till July 22, is made up of one prologue and 20 stages and will cover a total distance of 3.497 kilometres. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
TOPSHOTS Stage winner, Slovakia's Peter Sagan (R) celebrates on the finish line as he wins ahead of Overall leader's yellow jersey, Switzerland's Fabian Cancellara (C) at the end of the 197 km and third stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Orchies and finishing in Boulogne-sur-Mer, northern France, on July 3, 2012. The 99th Tour de France, to be held from June 30 till July 22, is made up of one prologue and 20 stages and will cover a total distance of 3.497 kilometres. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE AFP

Redacteur Wielrennen

Boulogne-sur-Mer. Over grote sportkampioenen worden veel verhalen verteld. Minstens de helft is vaak niet waar, of zwaar overdreven.

Over de Slowaakse wielrenner Peter Sagan doet ook een spannend verhaal de ronde. Dat hij in zijn jeugd een wielerwedstrijd won op de gammele boodschappenfiets van zijn oudere zus, omdat hij er zelf geen had.

Dat verhaal is waar.

Sagan, gisteren in de Noord-Franse kustplaats Boulogne-sur-Mer met overmacht winnaar van zijn tweede Touretappe in zijn allereerste Tour de France, stond er vroeger ook om bekend dat hij in een voetbalbroekje en met gymschoenen aan bij de start van wielerwedstrijden verscheen. Sagan had ook zijn sloffen aan kunnen trekken, hij won vrijwel altijd.

In het Tourpeloton werd gisterochtend veel over de pas 22 jaar oude renner gesproken. „Peter Sagan speelt met het peloton, zeiden we tegen elkaar in de bus”, vertelt Vacansoleil-renner Wout Poels bijvoorbeeld na de etappe. En de Franse coureur Sylvain Chavanel zei dat hij in de laatste kilometers van de etappe een ontsnapping had gewaagd omdat hij wist dat hij op de slotklim geen kans zou hebben tegen Sagan. Maar Chavanel werd bijgehaald en Sagan reed op de korte maar steile klim in het centrum van Boulogne-sur-Mer iedereen voorbij.

Poels zat een paar plaatsen achter Sagan, de Nederlander finishte als twaalfde. „Hij is echt een beest op de fiets”, vertelt Poels. „Eén bonk spieren. Als hij versnelt, zie je ze bol staan. Dat is behoorlijk indrukwekkend.”

Sagan geldt al lang als een van de grootste talenten in het wielrennen. De nog jonge Slowaak lijkt alles te kunnen: sprinten, klimmen en zelfs tijdrijden. Hoewel hij zijn zeges nu voornamelijk behaalt in de sprint en op korte klimmetjes, verwacht zijn ploeg, het Italiaanse Liquigas, dat hij in de toekomst ook mee kan doen voor het klassement in de grote wielerrondes.

Dat Sagan ontzettend veel talent heeft, bleek bijvoorbeeld al in 2008. De jonge Slowaak deed toen mee aan drie verschillende wereldkampioenschappen voor renners onder de 19 jaar: het WK voor mountainbikers, voor veldrijders en dat voor wegwielrenners. Sagan werd eerste bij de mountainbikers, tweede bij het veldrijden en finishte in de wegwedstrijd als vierde.

Van zijn ervaring als veldrijder en mountainbiker heeft Sagan nu veel profijt. Hij is een van de beste stuurmanskunstenaars van het peloton. Deze Tour voorkwam hij in de proloog een valpartij met een ongekende balanceeract. Terwijl Sagans fiets al bijna dwars in de bocht lag, wist hij nog zijn voet uit zijn pedaal te klikken en zijn evenwicht weer te hervinden.

In het najaar van 2009 werd de Slowaak ingelijfd door Liquigas. De ingetogen Sagan kreeg van zijn nieuwe ploeggenoten al snel de bijnaam Terminator, omdat hij met zijn enorme kracht de stuurpennen van zijn racefietsen krom trok. In tegenstelling tot veel jonge renners, die in hun eerste jaren bij de profs vooral wennen aan het niveau en veroordeeld zijn tot het opknappen van klusjes van de kopmannen, brak Sagan direct door. In 2010, zijn eerste jaar in het profpeloton, won hij twee ritten in de zware Franse etappekoers Parijs-Nice. Vorig jaar volgden twee etappes in de Ronde van Californië en zelfs de eindoverwinning in de Ronde van Polen.

Het Tourpeloton was ook al gewaarschuwd. Door de beste renner van vorig jaar nota bene, Philippe Gilbert. Na zijn overwinning in de eerste etappe van de Tour van 2011 zei de toen oppermachtige Gilbert tegen persbureau AFP dat hij niet verwachtte dat iemand hem bij kon houden op korte beklimmingen als de Mont des Alouettes in West-Frankrijk. Daarna verbeterde Gilbert zichzelf. „Er is een wielrenner, een jonge renner nog, die mij kan verslaan.”

Gilbert doelde op Sagan en kreeg gelijk.

Peter Sagan won gisteren zijn tweede Touretappe, met heel veel machtsvertoon. Meters voor de finish zat hij al rechtop om zijn zege te vieren, hij wist dat hij niet meer ingehaald kon worden. Sagan had zelfs nog tijd over om op een grappige manier te juichen, alsof hij rennend over de streep ging. Er zijn renners in het Tourpeloton bij wie zo’n demonstratie van overmacht voelt als een vernedering. Die zouden kunnen besluiten om gezamenlijk Sagan te dwarsbomen. Maar op dit moment lijkt de Slowaak zo goed, dat hij van niemand iets hoeft te vrezen.

Sagans bravoure op de fiets was hem ook al vooruit gesneld. Een van zijn allereerste wedstrijden bij de profs was een liefdadigheidswedstrijd waar zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong ook aan meedeed. Armstrong demarreerde op een gegeven moment, en werd later achterhaald door een groentje van twintig jaar uit Slowakije. Dat groentje vertelde later aan tijdschrift ProCycling dat hij gewoon eens wilde kijken of hij de beste wielrenner van het afgelopen decennium eruit kon fietsen.

    • Dolf de Groot