Helft stemmen verkiezingen Mexico wordt opnieuw geteld

Caption: Electoral officials organize voting material at an electoral institute district council where ballot boxes are being computed in Mexico City, Wednesday, July 4, 2012. The computation is done to determine which ballot boxes used in last Sunday's general elections will be recounted in front of party representatives. (AP Photo/Dario Lopez-Mills) Leden van de kiescommissie organiseren documenten van de verkiezingen in Mexico afgelopen weekend. Foto AP / Dario Lopez-Mills

Meer dan de helft van de 143.000 Mexicaanse stembussen wordt geopend om de stemmen te hertellen. De kiescommissie heeft daartoe besloten na klachten van onregelmatigheden en fraude.

Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de kiescommissie zal de hertelling de uitkomst van de presidentsverkiezingen niet beinvloeden. Oppositiekandidaat en favoriet Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) won afgelopen zondag met 38 procent van de stemmen.

Al Jazeera berichtte begin van deze week over onregelmatigheden tijdens de verkiezingen:

Verliezer Obrador eist hertelling alle stemmen

De linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador liet gisteren weten dat alle bij de verkiezingen uitgebrachte stemmen herteld moesten worden omdat dit “goed” zou zijn “voor de democratie en het land”. De PRI regeerde tot 2000 71 jaar onafgebroken in Mexico.

Obrador beschuldigde Peña Nieto van het schenden van de regels rond de presidentsverkiezingen en vermoedt “inconsistenties” bij het vaststellen van de uitslag. Obrador verloor in 2006 ook met een kleine marge de presidentsverkiezingen en weigerde ook toen zijn verlies te accepteren. Zijn aanhangers hielden nog maandenlang straatprotesten waarin ze protesteerden tegen de verkiezing van president Calderon.

‘JONGEREN DEDEN ER ALLES AAN OM ZEGE PEÑA NIETO TE VOORKOMEN’

Naast Obrador zijn ook jongeren niet tevreden met de verkiezing van Peña Nieto als nieuwe president. Volgens NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesenga hebben zij voor de verkiezingen er alles aan gedaan om Peña Nieto en zijn PRI niet te laten winnen. Vriesinga:

“Studentenbeweging #yosoy132 deed er alles aan om een zege van de PRI te voorkomen. De demonstranten – voornamelijk studenten – vrezen een terugkeer van de corruptie en onderdrukking waarmee de PRI zo lang aan de macht wist te blijven. Achter de stralende glimlach van de 45-jarige Peña Nieto, getrouwd met een soapactrice, gaan volgens hun de duistere belangen schuil van rijke zakenmensen, grote mediabedrijven en corrupte gouverneurs.”

“Peña Nieto heeft tijdens zijn professioneel georganiseerde presidentscampagne herhaaldelijk gezegd dat de PRI ‘de oude politiek’ achter zich heeft gelaten. Volgens de oud-gouverneur van Estado de Mexico, de belangrijkste staat van het land, is de PRI – officieel centrumlinks, maar in de praktijk ideologisch fluïde – vrij van corruptie.

    • Hans Klis