Google weet waar jouw huis woont

Dankzij ‘Google Now’ verandert de nieuwe Android-telefoon in een mobiele voorspelmachine. Maar Googles eigen Android-toestel, de Nexus, mag in de VS niet verkocht worden.

Het dreigde even ondergesneeuwd te raken onder de mededeling dat Google zijn eigen tablet-pc ging maken. Maar het leukste nieuws dat het Amerikaanse internetbedrijf afgelopen week in San Francisco presenteerde was de verbetering van het Android besturingssysteem. Dat is aan versie 4.1, bijnaam Jelly Bean, toe.

Indrukwekkend was de demonstratie van Google Now, een variant van Google Maps die je telefoon voorziet van ‘live’ informatie op basis van de plek waar je bent. Zulke gepersonaliseerde locatiediensten zijn in de ogen van Google de toekomst van de smartphone. Zo word je automatisch gewaarschuwd als je vliegtuig vertraagd is, krijg je een seintje dat je op moet schieten om de bus te halen, of wat het beste gerecht is van het restaurant in de buurt. Je krijgt zelfs vanzelf te horen als je favoriete club gescoord heeft. „En welke club dat is weten we op basis van je zoekresultaten” zegt product manager Hugo Barra – welkom in de wereld die Google heet.

Google Now, dat in het Nederlands gewoon Google Nu heet, komt er in het kort op neer dat je niet meer actief hoeft te zoeken naar informatie, maar gegevens die je nodig hebt vanzelf gepresenteerd krijgt op het moment dat jij ze nodig hebt. De data verschijnen in een lijst kaarten, die je desgewenst kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Maar eigenlijk gaat Google ervan uit dat het zelf heel goed kan voorspellen wat je wilt weten, op basis van je agenda, de plekken waar je vaak komt, het land waar je bent en de berichten die je leest of verstuurt.

Het is wellicht eng, zo’n mobiele voorspelmachine die alles van je weet. Sommige mensen krijgen daar enorme jeuk van aan hun privacy. Anderen zullen onder de indruk zijn dat Google Nu spontaan toont hoeveel file er op de terugweg staat – en zelfs goed raadt wat je thuisadres is.

Er zijn meer verbeteringen in Android 4.1. Na een weekje proberen valt vooral op dat de Nexus telefoon – het enige toestel waarop Android 4.1 tot nu toe officieel werkt – veel vlotter reageert op aanrakingen. De ontwerpers hebben de vormgeving, bijvoorbeeld in het notificatiescherm, meteen een opknapbeurt gegeven. Ook het stellen van vragen is makkelijker dankzij de spraakbesturing die wel wat wegheeft van Apples pratende hulpje, Siri.

En daar zit meteen het probleem. Want Apple dwong afgelopen week via de rechter een Amerikaans verkoopverbod af van de Nexus telefoon. De reden: geschonden patenten op het gebied van de integrale zoektechnologie, de kern van de Android-telefoon. Het is een pijnlijke uitspraak, zo vlak na Googles ontwikkelaarsconferentie waarin juist de integratie van alle diensten centraal stond. Extra pijnlijk omdat de Nexus het vlaggenschip is, het eigen toestel dat alle laatste Android-snufjes bevat. Het duurt ook nog wel een paar maand voordat andere Android-fabrikanten, zoals Samsung, HTC en Sony hun smartphones voorzien hebben van de 4.1-versie.

Google wil onder het verkoopverbod uitkomen met een aanpassing van Android, waardoor enkele zoekfuncties uitgeschakeld zullen worden. In hoeverre dat Google Nu zal beïvloeden is onduidelijk.

Ondertussen trakteert Google de Apple-gebruikers op een versie van de populaire Chrome-webbrowser die werkt op de iPhone en iPad. Chrome, met zoekfunctie en synchronisatie tussen pc en telefoon, belandde meteen in de top-3 van de App Store. Wraak is zoet.

Marc Hijink