Federer en Djokovic door naar halve finales op Wimbledon

Foto AFP / Leon Neal

Roger Federer heeft de halve finale van tennistoernooi Wimbledon bereikt. Hij versloeg tegenspeler Mikhail Youzhny in drie sets met 6-1, 6-2 en 6-2. Ook Novak Djokovic won van Florian Mayer met 6-4, 6-1, 6-4.

Federer, zesvoudig Wimbledon-kampioen, was op zijn best op het Centre Court tegen de Rus Youzhny, die de 26e plek heeft op de plaatsingslijst van Wimbledon. Federer won voor de veertiende keer in veertien ontmoetingen van Mikhail Youzhny.

Federer kwam uitstekend uit de startblokken met een makkelijke servicegame. Youzhny leek dat ook te gaan doen en kwam op 40-0 voor, maar verloor zijn servicebeurt alsnog. Via nog een break ging de eerste set met 6-1 naar Federer en de Zwitser sloeg in de openingsgame van het tweede bedrijf opnieuw toe. Ook nu kwam er een tweede break.

In de derde set was er weer een vroege break voor Federer en de Zwitser denderde door. Op 5-1 kreeg de nummer drie van de wereld al een matchpunt, maar Youzhny redde het vege lijf nog. De volgende game beet de Rus (30) alsnog in het stof.

Djokovic ook probleemloos door naar halve finale

Novak Djokovic op Wimbledon. Foto Reuters / Suzanne PlunkettNovak Djokovic op Wimbledon. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Djokovic kreeg van Florian Mayer uit Duitsland meer tegenstand, maar won toch met 6-4, 6-1, 6-4. Djokovic kwam tegen Mayer (31) als eerste een break achter. De nummer één van de wereld maakte de achterstand echter meteen ongedaan en besliste de set, na een korte regenonderbreking, met een break in de negende game.

In de tweede set was titelverdediger Djokovic vervolgens ontketend, maar Mayer was in het derde bedrijf weer bij de les. De Duitser ging tot 4-4 gelijk op met zijn Servische tegenstander, maar liep toen toch weer tegen een break aan. Djokovic serveerde de partij vervolgens uit.

Als Federer van Djokovic wint kan de Zwitser de nummer een van de wereld worden. Dan moet hij wel ook het hele toernooi op zijn naam schrijven. Door de vroege uitschakeling van Rafael Nadal is Federer sowieso maandag de nieuwe nummer twee van de wereld.

Op dit moment tennist Andy Murray tegen David Ferrer, lees hier het liveblog van de BBC.

    • Judith Laanen