Fabriek geschrapt na protest in China

Met protesten voor onder meer het gemeentehuis kregen inwoners van Shifang deze week hun zin.
Met protesten voor onder meer het gemeentehuis kregen inwoners van Shifang deze week hun zin. Foto Reuters

Na hevige protesten van de lokale bevolking hebben de autoriteiten in de stad Shifang in het zuidwesten van China gisteren besloten een plan voor een metaalfabriek te schrappen. Ook lieten ze de resterende 21 mensen vrij die eerder tijdens protestdemonstraties waren opgepakt. Eerder konden al zes andere arrestanten naar huis gaan.

Het is zowel ongebruikelijk voor de lokale autoriteiten gehoor te geven aan de verlangens van de lokale bevolking als demonstranten zo snel vrij te laten. Het protest werd door miljoenen Chinezen elders met spanning gevolgd. Op het Chinese equivalent van Twitter, Weibo, was ‘Shifang’ ook vanmorgen nog de meest gezochte term.

Veel inwoners van de plaats, niet ver van de miljoenenstad Chengdu, reageerden furieus toen eind vorige week bleek dat een groot Chinees metaalbedrijf op het punt stond te beginnen met de bouw van een fabriek voor koperlegeringen. Zulke fabrieken zorgen vaak voor ernstige milieuoverlast en kunnen de gezondheid van mensen in de buurt aantasten.

Zondag kwam het voor het eerst tot demonstraties. Maandag gingen tienduizenden de straat op en richtte de woede van de betogers zich op het stadhuis, waar ramen werden ingegooid. Ook werden politieauto’s in brand gestoken. De politie dreef de demonstranten uiteen met behulp van traangas. Ze verklaarde later 27 „misdadigers” te hebben opgepakt.

Gisteren vervolgden de betogers hun protest met een massale ‘sit-in’ voor een regeringsgebouw. Daarop krabbelde de overheid terug. Nadat de autoriteiten maandag hadden beloofd het project op te schorten, zeiden ze gisteren dat het wordt geschrapt. „Shifang zal dit project niet meer bouwen”, verklaarde het hoofd van de lokale communistische partij.

De protesten in Shifang onderstrepen dat de Chinese bevolking steeds meer voor haar eigen belangen durft op te komen en niet langer gelaten accepteert dat overheden projecten afspreken die veel vervuiling met zich meebrengen.

Het afgelopen jaar hebben zich soortgelijke gevallen als in Shifang voorgedaan in de havenplaats Dalian en de zuidelijke stad Haimen. Ook in het zuidelijke dorp Wukan verzetten inwoners zich met succes tegen illegale landverkopen door lokale bestuurders. (Reuters, AFP, BBC)