Even niet meer buiten spelen

Eerst kon er geen televisie worden gekeken. En de Playstation werkte ook niet. Maar nu kan de jongste bewoner van het huis dat bij deze achtertuin in Silver Spring (Maryland) hoort ook al niet meer in deze geplette zandbak spelen.

Het oosten van de Verenigde Staten wordt sinds vrijdag hard getroffen door extreme hittegolven en zware stormen. Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen, onder meer door vallende bomen. Ook worden sommigen getroffen door beroertes door de warmte.

Zo’n 1,4 miljoen huizen en bedrijven van Illinois tot Virginia zitten al enkele dagen zonder stroom. Daardoor kan ook de airco niet worden aangezet.

In Washington D.C. zijn 19.000 huishoudens door de stroomstoring getroffen. De stad verschaft voedsel aan mensen die normaal op een elektrisch fornuis koken. Burgemeester Vincent Gray, die zelf ook geen stroom heeft, uitte gisteren zijn frustraties over de reparaties van het elektriciteitsnet. Die zouden te lang duren. Elektriciteitsbedrijven zeggen zelfs mensen uit Canada te halen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Volgens Thomas Graham, regionaal president van energiebedrijf Pepco, is het systeem compleet vernietigd door het noodweer.

Veel vieringen voor de nationale feestdag Independence Day van vandaag zijn afgezegd. Vuurwerkshows zijn te riskant vanwege de droogte.