Europees Parlement verwerpt ACTA-verdrag definitief

Leden van het Europees Parlement houden bordjes omhoog met 'Hello democracy goodbye ACTA'. Het omstreden handelsverdrag werd vandaag definitief verworpen door het Europees Parlement. Foto AFP / Frederick Florin

Het Europees Parlement heeft het omstreden ACTA-verdrag definitief verworpen. Het verdrag was bedoeld om piraterij op internet te bestrijden, maar volgens een meerderheid van het Europarlement maakt het verdrag te veel inbreuk op de internetvrijheid.

Het verwierp het wetsvoorstel met 478 stemmen tegen 39 (waarvan 165 onthoudingen).

‘Verdrag was regelrechte aanval op internetvrijheid’

De tegenstanders van het verdrag reageren opgetogen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini zegt tegenover persbureau Novum dat “deze poging van de grote entertainmentconglomeraten om het internet aan banden te leggen heeft gefaald.” Ook volgens PVV-Europarlementariër Laurence Stassen is het verwerpen van het verdrag reden tot feest: “Het vedrag was een regelrechte aanval op de internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Verdrag gisteren al onder vuur in plenair debat

Gisteren lag de ratificatie van het verdrag al onder vuur toen een meerderheid van de leden van het Europees Parlement zich uitsprak tegen het verdrag. Zo was de tekst van het verdrag “te vaag” en was er geen garantie dat de burgerlijke vrijheden gewaarborgd konden worden. De leden waren het ook niet eens over de vraag of het goed zou zijn te wachten op een besluit van een Europees Hof van Justitie of het verdrag in overeenstemming was met andere EU-verdragen.

Kabinet ondertekende verdrag niet

Twee weken geleden besloot het demissionair kabinet al het ACTA-verdrag niet te ondertekenen en te ratificeren. In mei nam de Tweede Kamer twee moties aan tegen ratificatie en ondertekening van het omstreden ACTA-verdrag. Daarin stond onder meer dat ACTA ruimte laat voor “onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen”.

Ook Eurocommissaris Neelie Kroes sprak zich begin mei al uit tegen het handelsverdrag. Volgens Kroes zou de grote hoeveelheid protesten ervoor zorgen dat het Parlement tegen zou stemmen.

ACTA-verdrag was omstreden

ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Het verdrag is omstreden omdat gevreesd wordt dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast. Door het verdrag zou het internet verder kunnen worden gecontroleerd en individuele internetters worden aangepakt. De onderhandelingen voor ACTA vonden grotendeels achter gesloten deuren plaats.