Europees Parlement tegen ACTA

Het Europees Parlement heeft vanmiddag het wereldwijde verdrag tegen internetpiraterij en namaak ACTA afgewezen. Het parlement vreest dat het verdrag de vrijheid op internet en het recht op privacy aantast.

Vorige week al werd bekend dat het Nederlandse kabinet ACTA niet ter goedkeuring aan de Kamer zou voorleggen. Dat meldden minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) en staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD). In mei nam de Tweede Kamer twee moties aan tegen ACTA.

Nu het Europees Parlement het verdrag afwijst kan het, althans in de huidige vorm, niet van kracht worden in de EU. Dat was ook het geval geweest als een of meer van de 27 EU-lidstaten het verdrag niet ratificeert. De Verenigde Staten hebben het verdrag al wel ondertekend.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement is omstreden. ACTA moet producenten van onder meer films, muziek, dure merkartikelen, en medicijnen beschermen tegen namaak. Tegenstanders vrezen echter dat het verdrag verregaande consequenties heeft voor de openheid van internet. Ook zouden patiënten in Afrika lastiger toegang krijgen tot medicijnen tegen bijvoorbeeld aids/hiv en malaria. Critici stellen dat de discussie over intellectueel eigendom met ACTA te ver is doorgeslagen ten gunste van commerciële belanghebbenden.

Over het handelsverdrag is jarenlang in het diepste geheim onderhandeld. Het leidde tot felle protesten van organisaties die opkomen voor de vrijheid op het web. In februari gingen burgers in onder meer Nederland, Duitsland en Polen massaal de straat op om te protesteren tegen ACTA. Gisteren was het parlement al zeer kritisch in het debat over ACTA.