Estafetteteam op Spelen

Het Nederlands estafetteteam op de 4x100 meter mag toch naar de Olympische Spelen in Londen. Het team dat zondag goud won op de EK in Helsinki, is op verzoek van de Atletiekunie alsnog voorgedragen.

De atleten voldeden eigenlijk niet aan de eisen, maar sportkoepel NOC*NSF heeft besloten van de vastgestelde kwalificatieprocedure af te wijken. „Op grond van de geweldige prestatie tijdens de EK atletiek zien wij voor dit team reële podiumkansen op de Olympische Spelen”, zei chef de mission Maurits Hendriks. „De Spelen zijn zo dichtbij dat we ervan uit kunnen gaan dat zij de huidige vorm weten vast te houden.”

Het viertal – bestaande uit Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk – won afgelopen weekend de Europese titel in een nationaal record van 38,34 seconden. Die tijd was voldoende voor de internationale eis: een plaats bij de top zestien op de wereldranglijst. Nederland staat vijftiende. NOC*NSF hanteerde echter strengere voorwaarden. De sportkoepel eiste een plek bij de beste twaalf, maar komt nu terug op die eis.

In april vroeg de Atletiekunie ook clementie voor marathonloopster Miranda Boonstra. Zij liep in de marathon van Rotterdam acht seconden boven de limiet van 2.27.24. Haar voordracht werd echter afgewezen door NOC*NSF, omdat Boomstra geen medaillekansen worden toegedicht.