Estafetteploeg mag van NOC*NSF toch naar Spelen

De estafetteploeg werd zondag Europees kampioen, maar hun tijd was boven de olympische limiet.

Rotterdam. Het Nederlands estafetteteam op de 4x100 meter gaat toch naar de Olympische Spelen in Londen, die 27 juli beginnen. Het team, dat zondag goud veroverde op de Europese kampioenschappen in Helsinki, is alsnog voorgedragen. De atleten voldeden eigenlijk niet aan de eisen, maar sportkoepel NOC*NSF heeft besloten van de vastgestelde kwalificatieprocedure af te wijken. Het estafetteteam wordt als een reële medaillekandidaat beschouwd.

Het viertal, bestaande uit Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk, wonnen de Europese titel in een Nederlands record van 38,34 seconden. Die tijd was niet voldoende om een plaats bij de beste twaalf landen van de wereld af te dwingen, een internationale eis om aan de Spelen mee te mogen doen.

Op verzoek van de atletiekunie heeft NOC*NSF besloten om gezien de bijzondere omstandigheden af te wijken van de kwalificatieprocedure. De sportkoepel stelt vast dat het niet mogelijk is geweest om in de sterkste samenstelling twee tijden te lopen, waardoor het makkelijker was geweest een plaats bij de eerste twaalf op de IAAF-ranking af te dwingen.

Aan het estafetteteam worden grote mogelijkheden toegedicht, stelt chef de mission Maurits Hendriks. „Op grond van de geweldige prestatie tijdens de EK atletiek zien wij voor dit team reële podiumkansen voor de Olympische Spelen”, zegt hij. „De Spelen zijn zo dichtbij dat we ervan uit kunnen gaan dat zij de huidige vorm zullen vasthouden.” Novum