Eerste Kamer stemt voor ratificatie gewijzigd Europees noodfonds

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met de ratificatie van het Europese noodfonds ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme). Vijftig senatoren stemden voor het verdrag, 23 stemden tegen. Een poging van de Partij voor de Dieren om de stemming uit te stellen, strandde. Ook het voorstel van de PVV, om het debat in oktober opnieuw te voeren, werd afgewezen. Volgens PVV-fractieleider Machiel de Graaf was heropening nodig omdat in de herfst pas de details duidelijk worden van de wijzigingen die de Europese regeringsleiders vorige week hebben aangebracht in het fonds.

Tijdens de eurotop van vorige week werd besloten dat het noodfonds ook rechtstreeks noodlijdende banken mag steunen. Naar aanleiding van dit besluit werd het debat gisteren in de Eerste Kamer kort heropend. De Europese Commissie liet weten dat een verdragswijziging niet nodig was, maar demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) drong toch aan op stemming. Tijdens een debat in de senaat bleek vorige week al dat een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 voor ratificatie was. Novum