Een ritje door een spookstad in Angola

Nieuwbouwproject in Nova Cidade de Kilamba in Angola: voorlopig nog een spookstad. Foto Facebook / Angola

Het fenomeen van de spookstad is bekend. Groots opgezette bouwprojecten waarvan de woningen uiteindelijk onverkoopbaar zijn. Die troosteloze wijken vind je in China en Spanje, maar ook in Angola. De BBC bracht een bezoekje aan Nova Cidade de Kilamba, een leegstaande nieuwbouwwijk op dertig kilometer van de hoofdstad Luanda.

De stad is vijfduizend hectare groot en bestaat als alles gereed is uit 750 woontorens. Voor de half miljoen mensen die uiteindelijk in Kimbala moeten gaan wonen zijn er tientallen scholen en winkels gebouwd.

Het is volgens de BBC het grootste nieuwbouwproject op het Afrikaanse continent, maar er is één probleem. Sinds een jaar geleden de eerste 2.800 woningen in de verkoop gingen zijn er slechts 220 huizen verkocht. BBC-journalist Louise Redvers liep er rond:

“The place is eerily quiet, voices bouncing off all the fresh concrete and wide-open tarred roads.

There are hardly any cars and even fewer people, just dozens of repetitive rows of multi-coloured apartment buildings, their shutters sealed and their balconies empty.

Only a handful of the commercial units are occupied, mostly by utility companies, but there are no actual shops on site, and so - with the exception of a new hypermarket located at one entrance - there is nowhere to buy food.”

http://www.youtube.com/watch?v=L9u8Qr_IUSc&feature=related

Olierijk Angola is een van de tien snelst groeiende economieën in de wereld, maar de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Een middenklasse ontbreekt. En dat is volgens de BBC het grootste probleem voor het project: de woningen zijn veel te duur voor de meeste Angolezen.

“Apartments at Kilamba are being advertised online costing between $120,000 and $200,000 - well out of reach of the estimated two-thirds of Angolans who live on less than $2 a day.”

En die Angolezen die wel een goede baan hebben kunnen maar moeilijk een hypotheek krijgen.

Wat er nu met de stad gaat gebeuren is onduidelijk. Een Chinese investeerder financiert het project en Angola betaalt dat terug met olie. De financiële kant is dus geregeld, maar er is nog weinig zicht op een stormloop van nieuwe bewoners.

Wat dat betreft is onderstaand promo-filmpje voor de stad, waar de focus meer op de gebouwen dan de bewoners ligt, nog steeds uitermate geschikt.

Meer foto’s van Nova Cidade de Kilamba vind je op deze Facebook-pagina.

    • Lex Boon