Duitse veiligheidschef weg na kritiek op zijn dienst

De Duitse veiligheidsdienst zou fouten hebben gemaakt in een onderzoek naar extreemrechtse terreur.

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst in Duitsland, Heinz Fromm, stapt op na kritiek op zijn dienst. Het Bundesamt für Verfassungsschutz zou fouten hebben gemaakt in het onderzoek naar een extreemrechtse terreurcel.

Vorige week bleek een medewerker van de dienst dossiers die betrekking hadden op extreemrechtse organisaties en personen te hebben vernietigd. Dat gebeurde niet, zoals tot nu toe werd gezegd, in januari vorig jaar, maar in november, een dag nadat justitie een onderzoek naar de extreemrechtse terreurcel was begonnen. Tegen de medewerker zijn disciplinaire maatregelen genomen, maar het is onduidelijk waarom hij de documenten heeft vernietigd.

De ontdekking van de terreurcel kwam vorig jaar bij toeval aan het licht. Bij een routineonderzoek in het Oost-Duitse Zwickau stuitte de politie op een groepje neonazi’s, die zichzelf de Nationaal Socialistische Ondergrondse noemde. Net voordat ze gearresteerd zouden worden, pleegden twee mannen zelfmoord, een vrouw gaf zichzelf kort daarna aan.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie op een videoboodschap waaruit bleek dat de groep verantwoordelijk was voor tien onopgeloste moorden tussen september 2000 en april 2006. Acht Turken, een Griek en een agente kwamen daarbij om het leven. Er was veel kritiek dat politie en veiligheidsdiensten deze groep zo lang niet hadden opgemerkt. NRC