CERN: ‘Higgs-deeltje’ hoogstwaarschijnlijk aangetoond

CERN-wetenschappers hebben een nieuw subatomair deeltje gevonden, en dat zou heel goed het zogenoemde ‘Higgs-boson’ kunnen zijn. De wetenschappers verklaren vanochtend in een persconferentie in Londen dat ze “dichter bij de ontdekking van het Higgs-deeltje zijn dan ooit”.

Een reuzenmagneet, een belangrijk instrument waarmee de wetenschappers van CERN hopen het Higgs-deeltje op te sporen. Foto Reuters / Dennis Balibouse

CERN-wetenschappers hebben een nieuw subatomair deeltje gevonden waarmee hoogstwaarschijnlijk het zogenoemde ‘Higgs-boson’ gevonden is. De wetenschappers verklaren vanochtend in een persconferentie in Londen dat ze “dichter bij de ontdekking van het Higgs-deeltje zijn dan ooit”.

Wetenschapper John Womersley zei vanochtend tijdens de persconferentie:

“Ik kan bevestigen dat we een deeltje hebben ontdekt dat in overeenstemming is met de theorie van het Higgs-boson.”

Joe Incandela, hoofd van een van de onderzoeksteams vulde hem aan:

“Dit is een voorlopig resultaat, maar we denken dat het zeer sterk en solide is. De data bereiken het niveau van zekerheid dat voor de ontdekking vereist is.”

De resultaten van het onderzoek worden vandaag openbaar gemaakt. De CERN-onderzoeksteams ATLAS en CMS dachten eind vorig jaar dat ze gedurende 2012 definitief uitsluitsel zouden kunnen geven over het al dan niet bestaan van het Higgs-deeltje, op basis van het langlopende onderzoek. In aanloop naar de publicatie van de resultaten groeide de onrust over de vraag of het bestaan van het Higgs-deeltje eindelijk onomstotelijk aangetoond kon worden.

‘Higgs-deeltje’ veroorzaakt weerstand

Het Higgs-deeltje is vernoemd naar de Britse natuurkundige Peter Higgs. Die voorspelde het bestaan ervan veertig jaar geleden al. Het deeltje zou vele mysteries van de natuurkunde kunnen verklaren. Daarom wordt het ook wel het ‘God-deeltje’ genoemd. Het Higgs-deeltje zou er voor zorgen dat alle deeltjes in de natuur massa hebben, zelfs de allerkleinste. Het wordt wel gezien als het laatste ontbrekende puzzelstukje binnen de natuurkunde.

Eerder legde wetenschapredacteur Margriet van der Heijden in het NRC Handelsblad uit wat Higgs-deeltjes precies zijn:

“Het idee is dat een Higgsveld het vacuüm doortrekt. Zo doorbreekt het een symmetrie die in beginsel bestaat in het Standaard Model dat alle bouwsteentjes van onze materie rangschikt: namelijk dat al die deeltjes massaloos zijn. Dat zijn ze duidelijk niet, en dat zou dus komen doordat ze zich in dat Higgsveld bewegen. Het is een beetje als waden door stroop: het ene deeltje ondervindt meer weerstand (en krijgt meer massa) dan het andere. Het Higgsdeeltje hoort bij dat Higgsveld en duikt op als je er maar genoeg energie in steekt. Door deeltjes hard op elkaar te laten botsen bijvoorbeeld, zoals bij Cern.”