Boot met bijna 200 migranten in nood voor kust Indonesië

Indonesische reddingsboten zochten eind juni naar overlevenden van een scheepsramp bij het Australische Christmas Island waarbij minstens 75 mensen om het leven kwamen. Foto AP / Indonesian National Search and Rescue Agency

De Australische en Indonesische reddingsdiensten zijn vanochtend voor de kust van Indonesië een schip vol met migranten te hulp geschoten. Het schip kwam in slecht weer terecht en maakt water. Over het lot van de opvarenden is nog niets bekend.

De houten boot met migranten zond vanochtend een noodsignaal uit. Vermoedelijk zijn er rond de honderdtachtig mensen aan boord, aldus de Australische maritieme autoriteiten. Het Australische marineschip HMAS Wollongong heeft de boot gelokaliseerd, maar door slecht weer konden de opvarenden niet van boord worden gehaald. Indonesië kon vanwege het slechte weer geen reddingsschip sturen.

Gisteren nog kwamen Australië en Indonesië overeen de samenwerking op zee uit te breiden om de mensensmokkel tegen te gaan.

Steeds meer debat in Australië over toename asielzoekers

In Australië is het debat over de toenemende stroom asielzoekers geïntensiveerd door twee recente ongelukken waardoor meer dan negentig mensen zijn omgekomen. Zo kwamen een kleine twee weken geleden minstens 75 mensen om toen een Australische boot met zo’n tweehonderd migranten zonk bij Christmas Island.

Chrismas Island ligt dichter bij Indonesië dan bij Australië. Veel asielzoekers hopen langs die weg Australië te bereiken. De meeste van hem komen uit Iran, Afghanistan en Sri-Lanka. De boten zijn vaak overbelast en slecht onderhouden.

    • Pim van den Dool