Bleker trekt meldplicht Schmallenbergvirus in

De verspreiding van het Schmallenbergvirus, dat sinds december bij Nederlands melkvee voorkomt, kan terug gedrongen worden nu steeds meer dieren antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt. Foto AFP / Philippe Huguen
De verspreiding van het Schmallenbergvirus, dat sinds december bij Nederlands melkvee voorkomt, kan terug gedrongen worden nu steeds meer dieren antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt. Foto AFP / Philippe Huguen Schapen grazen in het Franse Halluin. Foto AFP / Philippe Huguen

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft de meldplicht voor het Schmallenbergvirus vandaag opgeheven. Boeren hoeven niet langer melding te maken van de geboorte van misvormde lammetjes, geiten en kalveren.

Dat meldt persbureau Novum. De laatste weken liep het aantal besmettingen van het virus, zoals verwacht, terug. In mei werd het virus voor het laatst bij een kalf vastgesteld. Aangezien de ziekte zich niet meer verspreidt en niet kan worden overgedragen op mensen, worden nieuwe gevallen van de ziekte niet meer onderzocht.

Bleker vindt dat de impact van de ziekte beperkt is gebleven. In totaal werd op minder dan vijf procent van de bedrijven die schapen, runderen en geiten houden misvormingen gemeld. Van de 1683 veehouderijen die misvormingen melden, bleek op 350 bedrijven het virus te heersen. Van elf bedrijven zijn de onderzoeksresultaten nog niet bekend.

Dit bericht wordt aangevuld.

    • Hans Klis