'Bank of England wist van rentemanipulatie Barclays'

Het schandaal rondom de rentemanipulatie van de Britse bank Barclays heeft de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk bereikt. Voormalig topman Bob Diamond van Barclays publiceerde gisteren een e-mail uit 2008 waarin gesuggereerd wordt dat de tweede man van de Bank of England, Paul Tucker, van de rentemanipulatie afwist en die zelfs goedkeurde. Tucker wordt genoemd als de opvolger van centralebank-president Mervyn King, die volgend jaar met pensioen gaat.

Diamond wordt vanmiddag gehoord door de Lagerhuiscommissie van Financiën, die de rentemanipulatie (het zogenoemde Libor-schandaal) onderzoekt. Barclays kreeg als eerste betrokken bank een boete van 360 miljoen euro voor de fraude. Begin deze week stapte Marcus Agius, president-commissaris, op. Gisteren maakten Diamond en een andere topbestuurder, Jerry del Missier, hun vertrek bekend. Agius blijft nog tot er een nieuwe bestuursvoorzitter is.

In de door Diamond gepubliceerde e-mail doet de topman verslag aan John Varley, toen bestuursvoorzitter van Barclays, en Del Missier, toen Diamonds rechterhand bij investeringstak Barclays Capital, van een telefoongesprek met Tucker. Hij vertelt dat Tucker zich zorgen maakt over de hoge rentekosten van Barclays. De vicepresident zou door „een aantal hoge figuren in Whitehall [het regeringscentrum, red.]” zijn gevraagd „waarom Barclays altijd boven in het Libor-niveau zit”. Op Diamonds antwoord dat andere banken hun eigen kosten altijd lager inschatten, zou Tucker hebben geantwoord: „Oh, dat is erger.”

Hoewel Diamond dit niet als instructie opvatte, deed Del Missier dat wel. Hij zou handelaren hebben gezegd dat ze hun pogingen om Libor te manipuleren moesten opvoeren. De dag na het telefoongesprek daalden de rentekosten van Barclays scherp.

Analisten verwachten dat Diamond in zijn verhoor voor het Lagerhuis verdere details zal geven over zijn contacten met Tucker en andere hoge ambtenaren. Dat zal de roep om een gerechtelijk onderzoek naar de bankensector doen toenemen.

Over wie de hoge figuren in Whitehall zijn die in de mail genoemd worden, werd vanochtend in de Britse media hevig gespeculeerd. Het zou kunnen gaan om toenmalig premier Gordon Brown, die ook voor de Lagerhuiscommissie moet verschijnen, of om diens staatssecretaris van Financiën, Ed Balls. Dat zou pikant zijn. Balls is de huidige schaduwminister van Financiën en een van de machtigste Labour-politici van dit moment.

Rentemanipulatie: pagina 23

Schinkel & Tamminga: pagina 22

    • Titia Ketelaar