Europees Hof gispt Oekraïne om politieke willekeur

De voormalige Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Joeri Loetsenko, met de gevangengezette ex-premier Joelia Timosjenko een van de grootste tegenstanders van de huidige regering, is in 2010 onrechtmatig gearresteerd en vastgezet.

Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren bepaald. De autoriteiten hebben zich schuldig gemaakt aan „willekeur” en het vermoeden rijst dat Loetsenko’s vervolging politiek gemotiveerd was.

Het Hof heeft Oekraïne opgedragen Loetsenko een schadevergoeding te betalen van ruim 15.000 euro.

De uitspraak van het Hof valt samen met toenemende westerse druk op president Janoekovitsj, die diverse politieke tegenstanders zou hebben ‘uitgeschakeld’. Timosjenko werd in 2011 tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik, in wat volgens de EU een politiek gemotiveerde rechtszaak was. Janoekovitsj zou de ex-premier zo hebben willen uitschakelen voor de parlementsverkiezingen later dit jaar.

Ook Loetsenko zegt slachtoffer te zijn van een afrekening. Hij werd in december 2010 opgepakt en in voorarrest geplaatst. In februari dit jaar werd hij veroordeeld tot vier jaar cel, wegens onder meer ambtsmisbruik. Zo zou hij zijn chauffeur op onrechtmatige wijze aan een dienstwoning hebben geholpen. Op dat vonnis had de EU eveneens felle kritiek.

Over het vonnis zelf heeft het Hof zich niet uitgesproken, wel over de arrestatie en het voorarrest. Volgens het Hof was er geen enkele reden om Loetsenko te arresteren. Het was duidelijk dat hij niet van plan was om te vluchten en het was vrijwel zeker dat dat hij niet nog eens een soortgelijk misdrijf zou plegen; hij was immers al een tijdje uit functie. Het Hof was kritisch over een andere reden die de Oekraïne had aangevoerd om Loetsenko vast te houden, namelijk dat hij geen schuld had bekend. Dit was „in strijd [...] met het hele concept van een eerlijk proces”. Mede om die feiten concludeerde het Hof dat er „ook andere redenen” geweest moesten zijn om Loetsenko te arresteren en vast te zetten. (NRC)