‘Zwarte doos Costa Concordia vertoonde al voor ongeval gebreken’

Het cruiseschip in de nacht nadat het gekapseisd was in de buurt van het Italiaanse eilandje Giglio. Foto Reuters / Giorgio Fanciulli

De zwarte doos van het cruiseschip Costa Concordia, dat 13 januari in de buurt van de kust van Toscane kapseisde, vertoonde in de dagen voorafgaand aan het ongeval al gebreken. Dat heeft de Italiaanse krant Corriere della Sera vandaag gemeld.

Onderzoekers hebben volgens de krant vastgesteld dat de zwarte doos op de noodlottige dag vanaf 23.36 uur geen informatie meer opnam, ook al was nog lang niet iedere opvarende geëvacueerd. Volgens woordvoerders van rederij Costa werkte de apparatuur, ook al gaf deze aan met errors te kampen.

De Corriere della Sera citeerde uit e-mails tussen de technisch directeur van Costa en een onderhoudsbedrijf. Hieruit blijkt dat de opnameapparatuur gebrekkig functioneerde en dat deze op 14 januari zou worden gerepareerd, aldus persbureau AP vanavond.

De krant meldde tevens dat waterdichte deuren in het schip open stonden en dat er op de brug ongeautoriseerde mappen waren aangetroffen. Of en wat voor invloed de door de krant geconstateerde mankementen hadden op het ongeluk, dat aan 32 mensen het leven kostte, is niet bekend.