Zoek op vriendenreisjes altijd een klaagmaatje

Wachten. Oneindig wachten. Onvermijdelijk als je met negen vriendinnen op vakantie gaat. Wachten tot iedereen ’s morgens aangekleed en opgemaakt is, wachten tot iedereen ’s avonds aangekleed en opgemaakt is, wachten als iemand even een winkel in wil, een flesje water wil kopen, moet pinnen, een foto wil maken, tóch nog even naar de wc moet als iedereen al buiten het restaurant staat.

Elk jaar ga ik met negen vriendinnen een lang weekend op stedentrip. De eerste keer – Berlijn – werden er veel tijdverslindende beginnersfouten gemaakt. Maar Parijs, Florence en Madrid volgden en elk jaar bleek de machine weer een beetje meer geolied. Vijf tips.

1Vertrek niet op de bonnefooi. Zorg dat één of twee vrienden niet alleen vliegreis en appartement regelen, maar dat ze ook vast uitzoeken wat leuk is om te doen en waar je goed kunt eten en uitgaan. Nog beter is het als ze voor elke dag van tevoren één activiteit plannen. Ook omdat reserveren met z’n negenen vaak wenselijk is. Flexibiliteit is belangrijk, maar een hele dag verknallen met doelloos door een stad slenteren is zonde en doodvermoeiend.

Wél leuk met een grote groep: een cursus flamencodansen in Madrid, een fietstocht met gids door Berlijn, wijn proeven in Parijs. Niet leuk: je met z’n negenen in een piepklein authentiek restaurantje proppen en daar de romantische avond van verliefde stelletjes vergallen met hard lachen en door elkaar heen schreeuwen (een grote groep is per definitie luidruchtig).

2De geplande activiteiten zijn gezamenlijk, maar tijdens vrije momenten is het goed om soms op te splitsen. Niet veel vriendengroepen zijn zo uniform dat iedereen evenveel van winkelen, vlooienmarkten afstruinen en musea bezoeken houdt. En als toevallig wel iedereen van winkelen houdt, is het nog altijd niet aan te raden om dat met de hele groep te doen. Spreek wel even af waar en wanneer je elkaar weer ontmoet.

3Zorg dat je een maatje hebt. Iemand bij wie je je hart kunt luchten als je je ergert aan het dominante gedrag van een van je vrienden, of als er één moeilijk doet over geld, of de hele tijd met haar vriendje belt. Dan ben jij het kwijt, maar blijft het roddelgehalte beperkt. Trek je zo nu en dan samen even terug uit de groepsdynamiek. Dat ontspant. Ga ’s morgens, als iedereen nog slaapt of bezig is met het douche- en aankleed- en opmaakproces, samen ergens koffie drinken of een stukje lopen. Maar overdrijf het niet, want twee vrienden die zich steeds samen afzonderen zijn natuurlijk bloedirritant.

4Betaal álles wat je als groep samen onderneemt uit een pot. Leg steeds opnieuw 50 euro in en verdeel het, voor de veiligheid en het gemak, over twee portemonnees. Doe niet moeilijk als sommige vrienden een Mojito bestellen terwijl jij bier of cola drinkt. Bedenk dat je als groep vaak ook voordeliger uit bent – gidstochten, flessen wijn in plaats van glazen, groepskorting in musea. Soms betekent het dat je even moet slikken, zeker als je minder te besteden hebt dan de rest, en je mag best je voorkeur voor betaalbare restaurants uitspreken. Maar doe niet moeilijk: het zijn je vrienden en het is vakantie.

5Het is een beetje fout, maar het wordt door ons jaar na jaar wegens succes geprolongeerd: doe een avond mee aan een georganiseerde kroegentocht. Je bent met veel eigen vrienden, dus je hoeft geen last te hebben van de andere deelnemers (standaard kroegentochtlopers: een ingeslapen stelletje op zoek naar aanspraak, een vieze man met zijn veel jongere, bloedmooie vriendin en een groep dronken mannen verkleed als koe op vrijgezellenfeest). En je leert wél binnen een paar uur verschillende kroegen in de stad kennen. Kun je daarna beslissen welke het leukste was en daar terugkeren voor de rest van de nacht. Neem twee sleutels mee van het appartement of hostel zodat de nachtbrakers en de ik-wil-ook-nog-wat-aan-mijn-ochtend-hebben-vrienden zonder schuldgevoel hun gang kunnen gaan. Want niks zo vervelend als noodgedwongen in een discotheek blijven hangen terwijl je eigenlijk naar bed wilt, of slaapdronken de deur moeten opendoen voor dronken vrienden, of lol maken op de dansvloer terwijl je indringend wordt aangestaard door ostentatief gapende en op hun horloge kijkende vrienden.