Wilders: opgestapte PVV-Kamerleden zijn rancuneus

Geert Wilders noemt PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven  die vanochtend zijn opgestapt rancuneus. “Ik vind dit jammer, maar schoon schip maken hoort erbij.”

Screenshot van een interview van Twan Huys met Geert Wilders.

Geert Wilders noemt PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven  die vanochtend zijn opgestapt rancuneus.

In een eerste reactie na de persconferentie van het tweetal zei hij tegenover de NOS:

“De druiven zijn misschien een beetje zuur als je denkt dat je laag op lijst komt. Ze maken een vlucht naar voren en slaan nu wild om zich heen. Ik vind dit jammer, maar het toont aan dat we met een nieuwe kandidatenlijst moeten komen. Schoon schip maken hoort erbij.”

Wilders noemde het “complete onzin” dat het verkiezingsprogramma niet in de fractie is besproken, wat Kortenoeven en Hernandez tijdens hun persconferentie beweerden.

“We hebben het uítgebreid - niet een half uurtje - besproken. Ons programma is op delen onuitvoerbaar zolang we in de Europese Unie zitten.”

De PVV-leider ontkent dat hij gezegd zou hebben dat de helft van het PVV-verkiezingsprogramma hoe dan ook niet uitvoerbaar is, zoals Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven beweren. In een reactie daarop noemden de vertrekkende PVV-Kamerleden Wilders tegenover Frits Wester “een leugenaar”.

Wilders vindt een vergelijking met LPF-toestanden niet van toepassing.

“Het beeld is totaal anders. Bij de LPF viel de partij na de verkiezingen elkaar. Nu is het zo dat deze Kamerleden een vlucht naar voren maakten omdat ze bang waren dat ze niet op een verkiesbare plaats op de lijst terecht zouden komen.”

Wilders verrast door vertrek

Voor Wilders kwam het vertrek compleet onverwacht. “Ik weet van niets”, zei een zichtbaar verraste Wilders toen hij geconfronteerd werd met het besluit van Kortenoeven en Hernandez. Iets daarvoor had Hernandez op Twitter aan Wilders laten weten dat hij uit de PVV stapt.

Twitter avatar HernandezPVV Marcial Hernandez @geertwilderspvv: hierbij bericht ik je mede namens Wim Kortenoeven dat wij per onmiddellijk uit de PVV-fractie stappen.

Kortenoeven had Wilders per sms op de hoogte gesteld. Ze imiteerden zo de stijl van communiceren van Wilders zelf, legde Kortenoeven uit.

Bekijk een video met een eerste reactie van Wilders voor aanvang van de persconferentie van Hernandez en Kortenoeven: