VS voeren druk op Iran op en versterken bases in Perzische Golf

Het Amerikaanse transportschip Ponce is in de Perzische Golf gearriveerd en kan gebruikt worden voor het lanceren van grootschalige militaire operaties. Foto AP / Steve Helber

De Verenigde Staten hebben de afgelopen tijd hun militaire aanwezigheid in de Perzische Golf versterkt om een aanval op Iran te kunnen uitvoeren als het conflict met Iran over het nucleaire programma van het land escaleert. Dat schrijft The New York Times vandaag.

De Amerikanen hebben onder meer marineschepen naar de Perzische Golf gestuurd die een eventuele blokkade van de Straat van Hormuz, de belangrijke doorvoerroute voor olie uit Saoedi-Arabië en andere Golfstaten, door Iran onschadelijk kan maken. Ook is het grote transportschip Ponce naar de Perzische Golf gevaren, dat in principe bedoeld is voor het verlenen van humanitaire hulp, maar ook kan worden gebruikt voor het lanceren van grootschalige militaire operaties. Ook zijn er meer Amerikaanse mijnenvegers in de Golf actief.

Naast het versterken van de marine hebben de Amerikanen sinds het einde van het voorjaar ook het aantal F22- en F-15-gevechtsvliegtuigen op hun luchtmachtbases in de Golf vergroot. Dit type gevechtsvliegtuigen kan worden ingezet om Iraanse raketinstallaties onschadelijk te maken die Amerikaanse schepen zouden kunnen bedreigen. De toestellen kunnen ook worden ingezet voor het uitvoeren van luchtaanvallen tot diep in Iran, zo schrijft The Times.

‘Obama wil laten zien dat hij militair ingrijpen serieus overweegt’

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat de militaire versterkingen onderdeel zijn van een langetermijnstrategie van de regering-Obama om naast de inzet van diplomatie ook de dreiging van militair ingrijpen te gebruiken om Iran te dwingen concessies te doen op het gebied van zijn nucleaire programma. “Als de president zegt dat er andere opties op tafel liggen dan alleen onderhandelingen, dan meent hij dat”, aldus een hoge regeringsfunctionaris in The New York Times.

De Amerikaanse militaire opbouw in de Perzische Golf zou ook een belangrijk signaal zijn richting Israël, dat nog sterker dan de VS zelf bevreesd is voor het nucleaire programma van Iran. De Israëlische regering heeft de afgelopen jaren regelmatig gedreigd Iran aan te vallen als de internationale gemeenschap het land niet met diplomatie of sancties kan dwingen te stoppen met het verrijken van uranium. Israël en de VS verdenken Iran van het bouwen van atoomwapens, hoewel Iran zelf altijd ontkend heeft te streven naar het bezit van kernwapens.