Voorzitter Turkse voetbalclub vrij

Aziz Yildirim, president of Turkish football club Fenerbahce, is greeted by supporters following his release despite being sentenced to six years and three months in prison in Istanbul on July 2, 2012. An Istanbul court sentenced the president of top side Fenerbahce, Aziz Yildirim, to six years and three months in prison in its final verdict on a match-fixing scandal that has rocked Turkish football. The court also fined Yildirim 1.3 million Turkish lira (725,000 US dollars) for establishing a criminal organisation and rigging games, NTV news channel reported. In view of their detention times, the court released all of the four arrested suspects, including Yildirim. The decision will be forwarded to a higher court for approval, and if upheld, Yildirim is likely to be put behind bars again, NTV reported. AFP PHOTO / SAYGIN SERDAROGLU
Aziz Yildirim, president of Turkish football club Fenerbahce, is greeted by supporters following his release despite being sentenced to six years and three months in prison in Istanbul on July 2, 2012. An Istanbul court sentenced the president of top side Fenerbahce, Aziz Yildirim, to six years and three months in prison in its final verdict on a match-fixing scandal that has rocked Turkish football. The court also fined Yildirim 1.3 million Turkish lira (725,000 US dollars) for establishing a criminal organisation and rigging games, NTV news channel reported. In view of their detention times, the court released all of the four arrested suspects, including Yildirim. The decision will be forwarded to a higher court for approval, and if upheld, Yildirim is likely to be put behind bars again, NTV reported. AFP PHOTO / SAYGIN SERDAROGLU AFP

Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim is veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en drie maanden wegens het opzetten van een criminele organisatie en matchfixing. Omdat Yildirim al bijna een jaar vastzat, besloot de rechtbank in Turkije hem gisteren op vrije voeten te stellen, in overeenstemming met de Turkse wet. Twee maanden geleden werden zestien Turkse voetbalteams vrijgesproken van betrokkenheid in het omkoopschandaal. Er kon niet worden aangetoond dat de 22 duels die werden onderzocht ‘oneerlijk’ zijn verlopen. Het schandaal leidde tot de arrestatie van 93 personen. AP