Vijf buitenlandse bergbeklimmers verongelukt in Zwitserland

De Zwitserse Alpen gereflecteerd in het Lungerermeer. Bij een ongeluk op de Lagginhorn kwamen vandaag vijf buitenlandse bergbeklimmers om het leven. Foto AP / Urs Flueeler

Vijf buitenlandse bergbeklimmers zijn tijdens de afdaling van de berg Lagginhorn in Zwitserland, niet ver van de grens met Italië, verongelukt. Dat heeft de Zwitserse politie vanmiddag gezegd. De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

De bergbeklimmers wisten dinsdag de top van de 4010 meter hoge berg te bereiken, maar stortten tijdens de afdaling honderden meters de diepte in, meldt persbureau AP. Een zesde bergbeklimmer, die vlak voor het bereiken van de top was afgehaakt, riep de hulp in van de reddingsdiensten, maar de vijf waren op slag dood.

De Zwitserse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk, waarvan de oorzaak niet direct duidelijk was. Een politiewoordvoerder zei tegen AP dat het identificeren van de slachtoffers nog bezig is en dat vermoedelijk niet voor morgen bekend wordt welke nationaliteit de bergbeklimmers hadden.

De Lagginhorn staat niet bekend als een van de gevaarlijkste bergen van de Zwitserse Alpen, maar volgens AP kan sneeuwval de beklimming riskant maken. Naar de precieze weersomstandigheden op het moment van het ongeluk wordt nog onderzoek gedaan. Ook is nog niet duidelijk of de bergbeklimmers aan hetzelfde touw zaten en daarom mogelijk elkaar hebben meegesleurd in hun val.

Hieronder een kaartje met daarop aangegeven de ligging van de Lagginhorn:


Grotere kaart weergeven