'Vetkuif ' met ballast wint

Nu Enrique Peña Nieto de president van Mexico wordt, is de partij die het land in de twintigste eeuw domineerde terug aan de macht.

Redacteur Zuid-Amerika

Mexico-Stad. Ingeluid door een 18-koppige Mariachiband met trompetten en accordeons heeft Enrique Peña Nieto gisternacht de overwinning in de Mexicaanse verkiezingen opgeëist. Na twaalf jaar in de oppositie is de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) terug aan de macht.

De partij, die Mexico bijna de hele twintigste eeuw onafgebroken regeerde, kreeg rond de 38 procent van de stemmen, aldus voorlopige uitslagen. Morgen volgt de officiële telling, maar de huidige president Calderón van de PAN (Nationale Actiepartij) heeft de uitslag al erkend.

Terwijl confetti in de kleuren van de Mexicaanse vlag uit de lucht dwarrelde hield Peña Nieto een overwinningstoespraak waarin de woorden ‘democratie’ en ‘samenwerking’ een vast ritme vormden. „Vandaag heeft de democratie gewonnen. Vandaag hebben we allemaal gewonnen”, zei hij herhaaldelijk.

Deze boodschap van eenheid en vrijheid is bedoeld als tegengif tegen het antidemocratische imago dat zijn tegenstanders hebben geschetst van Peña Nieto en de PRI. Vooral de linkse politicus Andrés Manuel López Obrador waarschuwde aanhoudend voor een terugkeer van de corruptie en repressie waarmee de PRI zo lang wist te regeren.

Obrador profiteerde zondag van de strategische stem van Mexicanen die een terugkeer van de PRI wilden voorkomen. Desondanks bleef hij steken op zo’n 31 procent.

De oud-burgemeester van Mexico-Stad weigert de uitslag te erkennen, al was zijn toon vannacht minder vechtlustig dan in 2006. Toen verloor hij nipt en demonstreerde hij wekenlang met zijn aanhangers tegen de vermeende fraude van Calderón.

„Ik neem een afwachtende houding aan”, zei een vermoeid ogende Obrador vlak voor middernacht. „Het laatste woord is nog niet gesproken.”

De grote verliezer is de PAN van president Calderón, die zich niet herkiesbaar kon stellen omdat de grondwet slechts één zesjarige termijn toestaat. PAN-kandidaat Josefina Vázquez Mota (25 procent) richtte zich vooral op de bestrijding van corruptie – en daarmee impliciet bestrijding van de PRI, die in de meeste staten altijd de macht heeft gehouden.

De 45-jarige Peña Nieto heeft zich gepresenteerd als het nieuwe gezicht van een partij die niets meer te maken heeft met de PRI van vroeger. Bewust van zijn ballast zei Peña Nieto dat er nu een nieuwe generatie zal regeren. „Er is geen terugkeer naar het verleden. Wij bouwen aan het Mexico van de toekomst.” Volgens critici is de partij echter niet opgeschoond.

De andere kandidaten vielen hem afgelopen maanden fel aan op zijn periode als gouverneur van de deelstaat Mexico (2005-2011). Peña Nieto zou fraude en misdaden hebben toegedekt. Hoewel de criminaliteit daalde tijdens zijn termijn, steeg het aantal vrouwenmoorden, een aanhoudend probleem in Mexico.

Na een bitter verkiezingsdebat zette het team van Peña Nieto in mei documenten online die een aantal aantijgingen ontkrachtten. De pijnlijkste insinuatie was dat Peña Nieto een rol speelde bij de dood van zijn eerste vrouw, die in 2007 overleed na een epileptische aanval. Peña Nieto, die naast de drie kinderen uit zijn eerste huwelijk twee buitenechtelijke kinderen verwekte, zag zich genoodzaakt de overlijdensverklaring van haar arts in de campagne vrij te geven.

Maar niet alle verdachtmakingen zijn opgehelderd. Peña Nieto’s naam blijft besmet door een vermeende deal met televisiemonopolist Televisa voor steun aan zijn campagne. Vorige week onthulde The Guardian het bestaan van een geheim Peña Nieto-team binnen Televisa, de voormalige werkgever van zijn tweede vrouw, de soapster Angélica Rivera.

De nieuwe president van Mexico, bekend als ‘de vetkuif’ vanwege zijn Elvis-kapsel, bleef stoïcijns. De aanvallen leken af te ketsen op zijn stralende glimlach. Gesterkt door zijn grote voorsprong in de peilingen nodigde Peña Nieto zijn rivalen uit om samen te werken in het Congres en in de deelstaten, een boodschap die hij gisternacht herhaalde. „Ik sta klaar om naar ieders mening te luisteren.”