Uitgelicht

Film

Bringing down the House (Adam Shankman, 2003, VS). Flauwe komedie waarin ingeslapen belastingadviseur Steve Martin leert rappen van Queen Latifah. De rapzangeres heeft zelf een productiecredit voor de film waarin zij het ingeslapen leven van workaholic Martin rumoerig op z’n kop komt zetten. Martin blijft echter een saaie druif, al leert hij hiphoppen als een bejaarde Eminem. Veronica, 20.30-22.35u.

Chasing Liberty (Andy Cadiff, 2004, VS). Komedie die varieert op een van de meest romantische films aller tijden: Roman Holiday (William Wyler, 1953). Daarin speelt Audrey Hepburn een prinses die voor een dag al haar verplichtingen ontvlucht en door een journalist, Gregory Peck, wordt rondgeleid in Rome. De beroemde scooterscène waarin Hepburn bij Peck achterop zit, met haar armen om hem heen, wordt hier regelrecht geciteerd. Nu is het een Amerikaanse presidentsdochter die, in Praag, weet te ontkomen aan alle beveiligingsmensen. Met Mandy Moore, Matthew Goode. Net5, 20.30-22.45u.

I Love You Philip Morris (Glenn Ficarra, John Requa, 2009, VS/F). Een van de verrassingen van Sundance 2009; trok in Cannes de aandacht omdat sterren Jim Carrey en Ewan McGregor er tongzoenend in te zien zijn – een doorbraak voor de homo’s in Hollywood. De plot: de gelukkig getrouwde politieagent Carrey wordt na een auto-ongeluk plotsklaps homoseksueel en besluit om alles uit het leven te halen wat er in zit, zelfs als hij daarvoor de wet moet overtreden. Als hem dat in de bajes doet belanden loopt hij daar de liefde van zijn leven tegen het lijf: Ewan McGregor. RTL7, 20.30-22.140u.

Scary Movie (Keenan Ivory Wayans, 2000, VS). Succesrijke horrorparodie citeert zo vulgair mogelijk vele griezelklassiekers. Een van de werktitels was Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th, maar Scary Movie gaat het meest over de postmoderne horrorfilm Scream, de hit van veteraan Wes Craven uit 1996. De film zit zo vol grappen dat het onmogelijk is om er niet om een paar te lachen, maar Wayans haalt nooit het niveau van de broers Farrelly of van het trio Zucker, Abrahams en Zucker in hun beste dagen.RTL7, 22.40-00.20u.

Infamous (Douglas McGrath, 2006, VS). Excentrieke cynische komedie die op alle niveaus laat zien dat Truman Capote de in zijn klassieke boek In Cold Blood beschreven roofmoord in Kansas misschien wel zo goed kon beschrijven en begrijpen omdat hij zelf alleen maar met mensen kon omgaan als hij ze kon exploiteren. Kwam in hetzelfde jaar uit als Capote van Bennett Miller. Met Toby Jones als de schrijver, Sigourney Weaver, Gwyneth Paltrow , Sandra Bullock, Isabella Rossellini, Peter Bogdanovich. BBC 1, 01.05-03.05u.

Informatief

Madagascar. Eerste deel van drieluik over de natuur op Madagascar, dat zeventig miljoen jaar geleden van Afrika afbrak en zich daarom het oudste eiland ter wereld mag noemen. Hier zijn heel nieuwe soorten ontstaan: 80 procent van de flora en fauna van Madagaskar is uniek. In deze aflevering worden de bizarre en buitengewone plekken van het eiland onthuld en ook de unieke planten en dieren die er leven. Zoals de mysterieuze lemuren, die voorouders delen met de apen maar op het eiland anders evolueerden. Ned.2, 20.20-21.15u.

Koppen XL: Expeditie naar de Noordpool. Tien jaar geleden zou het nog onmogelijk zijn geweest, maar door de opwarming van de aarde smelt het poolijs elke zomer meer en meer weg. Een Britse expeditie gaat de uitdaging aan en vertrekt vanuit het uiterste noorden van Canada. Het doel is met een roeiboot te proberen de magnetische Noordpool te bereiken. De expeditie is niet zonder gevaar. Want de enorme pakken ijs kunnen het kleine bootje insluiten en vermorzelen. En dan zijn er nog de ijsberen, machtige, stille en geslepen jagers die niet aarzelen om mensen aan te vallen. Zij zijn bovendien de eerste slachtoffers van de opwarming. Want hun jachtgebied wordt steeds kleiner. Eén, 21.00-21.35u.

Churchill’s darkest hour. Documentaire over de aanval van de Britten op de Franse vloot in 1940. In de zomer van dat jaar werd Winston Churchill voor een dilemma geplaatst. Frankrijk had gecapituleerd, tussen de nazi’s en Groot-Brittannië lag alleen nog het Kanaal. De Franse admiraal Darlan had beloofd de vloot, die op de rede van Mers-el-Kébir (Algerije) lag, nooit over te dragen aan de Duitsers, maar dat was onvoldoende garantie. Churchill besloot de vloot uit te schakelen. Bijna dertienhonderd Fransen kwamen daarbij om. Canvas, 21.20-22.10u.

Het uur van de wolf: Genadeloos - Gijs Hendriks. Film over saxofonist Gijs Hendriks, die zijn leven gewijd heeft aan zijn muziek. Het is een liefde waarvoor hij dagelijks een gevecht moet leveren en die gepaard gaat met zijn eeuwige gevoel die liefde tekort te doen. De muziek van Hendriks is melancholisch, impulsief, onvoorspelbaar, technisch, subtiel – het tegenovergestelde van zijn persoonlijkheid, zo lijkt het. Ned.2, 22.45-23.40u.