Tourfotografen, toon ons de angst voor het vallen

Fabian Cancellara of Switzerland, wearing the overall leader's yellow jersey, rides in the pack during the first stage of the Tour de France cycling race over 198 kilometers (123 miles) with start in Liege and finish in Seraing, Belgium, Sunday July 1, 2012. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Fabian Cancellara of Switzerland, wearing the overall leader's yellow jersey, rides in the pack during the first stage of the Tour de France cycling race over 198 kilometers (123 miles) with start in Liege and finish in Seraing, Belgium, Sunday July 1, 2012. (AP Photo/Laurent Cipriani) Geletruidrager Fabian Cancellara middenin het peloton. Foto AP / Laurent Cipriani

“Niets is enger dan wringen in een peloton dat met 65 kilometer per uur afgaat op een cruciaal punt in de wedstrijd”, zei Michael Boogerd gisteren in NRC.

De eerste week in de Tour wordt vaak ontsierd door valpartijen in het razende peloton, veelal in het laatste deel van de etappe als iedereen zenuwachtig wordt en er velen vechten om de paar plekken vooraan. En dat terwijl de snelheid steeds meer wordt opgevoerd door de ploegen van de sprinters. Boogerd heeft gelijk als hij zegt dat het gewring op televisie nauwelijks te zien is: “het peloton (…) oogt altijd vrij sereen”. Zo’n peloton oogt inderdaad als een homogeen en zich autonoom voortbewegend organisme, totdat het bij een valpartij plots uit elkaar scheurt en opeens blijkt te bestaan uit losse wielrenners.

Ook fotografen lukt het niet om het gedrang in beeld te brengen. Ik heb gezocht in het fotoaanbod maar kom niet verder dan foto’s zoals dit portret van Cancellara. Je krijgt wel een idee van de drukte, want door het gebruik van een telelens zit er minder diepte in de foto waardoor het lijkt alsof iedereen dicht op elkaar zit. Maar de meeste foto’s tonen vooral renners die op hun gemak, met de handjes op het stuur, wat lachend en om zich heen kijkend de kilometers wegtrappen.

Daarom wil ik de Tourfotografen uitdagen een foto te maken die de werkelijkheid in het peloton weergeeft. Toon mij het door de coureurs genoemde zwenken en kwakken, het wringen met de ellebogen. Toon mij de angst voor het vallen. Laat zien dat er nietsontziend wordt gestreden voor de etappewinst! Ik hou het in de gaten en zal de komende drie weken uitkijken naar die ene foto.